Mesajına Ahilik felsefesi hakkında bilgi vererek başlayan Ergün, “Temelleri 13. yüzyılda atılmış, izleri bugüne kadar süregelmiş bir oluşumdur. Sevgi, hoşgörü, yardımseverlik, dayanışma anlayışları etrafında şekillenerek esnaf ve zanaatkarlar tarafından kurulmuş bir meslek teşkilatıdır. Ticarette adaletli ve dürüst olmayı düstur edinen Ahilik Teşkilatı, meslek ahlakının yanında sosyal ve kültürel hayatın da güzel örneklerini sergilemiştir.

Uşak'ta bugün 3 kişi hayatını kaybetti Uşak'ta bugün 3 kişi hayatını kaybetti

Ahilik, kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Orta Asya’da ortaya çıkmış ve Osmanlı Devleti döneminde büyük önem kazanmış köklü bir gelenektir. Sanat ve ticaret alanında Ahi Evran’ın önderliğinde bu topraklarda ticarette dayanışmanın simgesi olan bu teşkilat, günümüze kadar etkileri süren meslek etiği ve çalışma disiplininin temel yapısını oluşturmuştur” dedi.

“Ahilik sevgi ve saygı temelinde kurulmuştur”

Erg,n, “Üretimde kalitenin, sanatta estetiğin, insanlar arası ilişkilerde saygı ve sevginin esas alındığı Ahilik, adalet ve yardımlaşma temelleri üzerine kurulmuştur. Bizler de ecdadımızdan aldığımız bu geleneği en güzel şekilde yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmakla yükümlüyüz. Modern çağın teknolojik gelişmeleriyle kaybolmaya yüz tutan mesleklerimize sahip çıkmalı, kültürümüzü aktarmanın önemli bir parçası olan zanaatkarlarımızla birlikte gençlerimize yol göstermeli, geleneklerimizi öğretmeliyiz. Çünkü bir toplumda birlik ve beraberliği sağlayan önemli unsurlardan biri de ortak değerlerin korunması ve devam ettirilmesidir.

Bu özel geleneğin oluşturulmasına vesile olan Pir Ahi Evran Veli’yi rahmet ve minnetle anıyor; esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyor, Ahilik geleneğini yaşatan ve yaşatılması için gayret gösteren herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadesini kullandı.

Muhabir: SALİH KILINÇ