Eylül ayına girilmesiyle Uşak’ta hava sıcaklıkları düştü. Kışlık bazı sebze, meyveler tezgahlarda yerini aldı. Uşak’ta bu hafta parçalı bulutlu bir hava hakim olurken, pazarda kışlık sebze ve meyveleri görmek mümkün. Çarşamba pazarında yaptığımız gözlemlerde, mevsiminden önce pazarda yerini alan meyve ve sebzeler gördük. Kışın görmeye alışık olduğumuz mandalina ve brokoli bu hafta tezgahlarda yerini aldı. 

Mandalina

Kış meyveleri denince akıllara ilk gelen mandalina, henüz Eylül ayının başında olmamıza rağmen Uşak Çarşamba Pazarında boy gösterdi. Henüz sararmamış olan yeşil kabuklu mandalinalar oldukça uygun fiyattan satışa sunuldu. Seralarda meyve, sebze yetiştirildiğinden bu yana yaz, kış her meyve sebzeyi mevsiminden önce bulmak mümkün. Henüz tam olgunlaşmadan yeşil kabuğuyla koparılarak satışa sunulan mandalina, ekşi tadına rağmen mandalinayı özleyenler tarafından ilgi görüyor. Bu hafta tezgahlarda yeni gördüğümüz mandalina ise kilosu 40 TL’den alıcısına sunuldu.

Brokoli-1

Simge Sağın'ın suratına çiçek fırlatılma anı kamerada.! Simge Sağın'ın suratına çiçek fırlatılma anı kamerada.!

İnsan sağlığına birçok faydası bulunan yiyeceklerden biri olan brokoli, bu hafta Uşak Çarşamba pazarında göründü. Lezzet bakımından sofraların vazgeçilmezi olan brokoli genellikle kış aylarında çok tüketiliyor. Brokoli, antioksidan bakımından oldukça zengin sebzeler arasında yer alırken, özellikle et yemeklerinin yanında çiğ ve pişmiş şekilde tüketiliyor. Brokoliyi 4 mevsim boyunca bulmak mümkün. Ancak uzmanlar kış mevsiminde tüketilmesinin daha doğru olduğunu belirtiyor. Vücut direncini arttıran ve insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen brokoliyi; Ekim, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında bolca tüketebilirsiniz diyor uzmanlar. Bu hafta Uşak’ta tezgahlara yeni gelen brokoli kilosu 60 TL’den satılıyor.

Muhabir: Ece Yıldırım