Uşak’ta Gaziler Günü Anma Programı Düzenlendi Uşak’ta Gaziler Günü Anma Programı Düzenlendi

Uşak’ın tanınmış esnaflarından fotoğrafçı Mustafa Özdemir, Uşak’ın 140 yıllık tarihi abidesi Zincirli Camisinin tarihini araştırdı.

Cami3

ZİNCİRLİ CAMİ- İ TARİHÇESİ:

Bir Eylül Okulu’nun karşısında. Özer Hamamının bitişiğinde sağlam yapılı, bol ışıklı ecdad yadigarı güzel bir camidir. Ne zamanda, kimin yaptığını belirten bir işareti yoktur.

Hüdavendigar Vilayeti Salnamesi’nin 1304 (Miladi 1884) senesi cildinde (…nefsi kasabada üç hamam inşa edilmiştir) bilgisi verilmektedir.

Bu üç hamamdan birisi şimdi Özer hamamı olarak bilinen eski adı (Çıngıllı) olan hamamdır. İşte Zincirli Camii bu hamamdan az evvel yapılmıştır. Bu camiin ve Çıngıllı hamamının yerlerini İbrahim Kethüdazade Hacı  Halil Ağa vermiş,. Zincircioğlu diye bilinen aileden birinin öncülüğü ile yapılmıştır. Bu cami yapıldıktan sonra Hacı Hasan Mahallesi Şirketi Hayriyesi Hamamı yaptırmıştır.

Camii-3

Zincirli Cami 1894’ yılında (koca yangın) diye tabir edilen yangında yanmış, yine H.Hasan Mahallesi şirketi Hayriyesi tarafından yeniden yaptırılmıştır. Caminin  tarihinde acı olaylardan biriside,1922’de Yunanlılar İşgal ettikleri Uşak tan kaçarken bu caminin İmam Hatibini Cimcim çeşmesi önünde şehit etmişlerdir.

Zincirli camii 1930’ lu yıllarda sahipsiz ve bakımsız bir halde idi. Yörükoğlu Nurullah Efendi adlı hayırsever burayı kendi parası ile tamir ettirdi ve halk ibadetine açtı. İmamlığını bizzat üstlenip, camiin kadrosu verilinceye kadar bu vazifeyi gördü.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK