Uşak merkeze bağlı Yaşamışlar köyünde bulunan bir yangın göletinin yüzeyi, soğuk havanın etkisiyle yaklaşık 2 santimetre kalınlığında buz tuttu.

Buz tutan gölet ve şelale, gezmeyi seven doğa ve fotoğraf tutkunlarının gözdesi oldu. Pazar günü birçok Uşaklı bu eşsiz buz manzarasını görmek ve fotoğraflamak üzere bölgeye akın etti.

Mandak4Kpk

Uşak merkeze bağlı Yaşamışlar köyünde bulunan 1160 metre yüksekliğindeki Dışkaya Gözetleme Kulesinin 4 kilometre kuzeyinde bulunan Mandak Gediği, Namazdere mevkiindeki Uşak Orman İşletme Şefliği tarafından yaptırılan ve orman yangınlarında su temini için kullanılan gölet yüzeyi ve şelalenin buz tutması inanılmaz güzellikte manzaraların doğmasına neden oldu.

Manddak 3

Uşak’ın bu eşsiz manzarasını ilk keşfeden Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği (UTKGD) yönetimi, Mehmet Keyvanoğlu başkanlığında bölgeye giderek bu eşsiz manzaranın tadını çıkardı.

Manddak 1

Mandak Gediği Namazdere mevkiindeki bu eşsiz manzara hakkında bilgi veren UTKGD Başkanı Mehmet Keyvanoğlu; “UTKGD Yönetim Kurulu üyemiz Ramazan Taylan Hocam ile 2017 yılında buradaki buz tutan gölet ve şelaleyi ilk kez dernek olarak biz keşfetmiştik.

Gölet ve şelalelinin kaynağı yağmur suyu ve bölgede bulunan çok sayıdaki çeşmelerden akan sulardır.

Burası orman yangın söndürme amaçlı yapılmış suni bir gölettir. En ilginci de Uşak’ın meşhur Diken Çayının başlangıç noktası burasıdır. Diken çayı buradan doğup. Eğlence, Eski Güney, Paşacıoğlu, Sarıdere, Selviler, Eynihan ve Emirfakı topraklarını sulayıp Emirfakı köyünde Gediz Nehrine dökülmektedir.

Uşak üniversitesi'nden şenlikli açılış Uşak üniversitesi'nden şenlikli açılış

Manddak 5

Gölet ve şelale 1160 metre yükseklikte olup göl 6500 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.  Buzu tutan gölün derinliği 8 metredir ve 2009 yılında yapılmıştır. Ekibimin desteği ile hazırladığım “Uşak ve Merkez Köyleri” adlı kitabımda bu konuda geniş bilgiler bulunmaktadır” dedi.

Keyvanoğlu, “UTKGD olarak Uşak’ımızın bu eşsiz güzelliğini keşfedip duyurduktan sonra, bölge özellikle bu mevsimde doğa ve fotoğraf tutkunlarının akınına uğramakta, hem bu doyumsuz manzarayı izlemekte hem de başta çocuklar olmak üzere, kışın piknik yapıp mangal yaparak ailece hoşça vakit geçirebilmektedirler.

UTKGD olarak Uşak’ın güzelliğini daha ortaya çıkarmaktan çok mutluyuz. Yönetim Kurulu üyesi tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ederim” dedi.

Mnaddak 2

Muhabir: (SALİH KILINÇ)