Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Ulupınar köyü Boduçdamı Mahallesinde bulunan bu eşsiz doğa oluşumu bütün haşmetiyle keşfedilmeyi bekleyen Sırçalı Mağarası’dır.
İlk kez Uşak Tanıtım Gönüllüleri ve Kültür Deneği üyeleri tarafından 2015 yılında keşfedilen bu doğal oluşum, aynı zamanda içerisinde sakladığı gizemleriyle oldukça ilginç bir mağaradır.
Bir zamanlar yerleşim alanı olarak kullanıldığı yüzeysel araştırmalardan da belli olan Sırçalı Mağarası içerisindeki sarkıt ve dikitlerin güzelliği karşısında büyülenmemek elde değildir. Bana göre, Sırçalı Mağarası için derhal bilimsel ve tarihsel araştırmalar yapılmalıdır.
NASIL GİDİLİR?
Banaz İlçesi Ahat ile Ulupınar köyleri arasında 15 kilometre ilerledikten sonra Ulupınar köyü Boduçdamı Mahallesi`ne ulaşıyorsunuz. Burada bulunan 1709 metre yükseklikteki Kaleboynu Tepesi`ne tırmanarak hem spor yapmış olur hemde doğal güzellikleri yüksekten görebilirsiniz. Araçlar mağaranın çok yakınına gidiyor. Ancak yine de tepeye kendiniz tırmanmak zorundasınız.
Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç.Dr.Selahattin Polat, mağara hakkında şu bilgileri verdi:
`Sırçalı Mağarası Boduçdamı Mahallesi`nin 2.5 kilometre güneydoğusundaki Kaleboynu Tepesi`nde yer alır. Paleozoik yaşlı mermerler içinde düşey yönde gelişmiştir. Mağaranın ağız kısmı, mermerler ile şistlerin temas kısmında açılmıştır. Mağara giriş ağzı 3 metre yüksekliğinde 6 metre genişliğindedir. Giriş kısmında büyük bir salon bulunan mağaradaki salonun yüksekliği 7 metre, genişliği ise 20 metredir. Salonda oluşumu sona ermiş dikit ve sütun dikkati çekmektedir. Tavanda ise flama şeklinde sarkıtlar gelişmiştir. Bu kısımda sarkıt ve dikit gibi birikim şekillerinin oluşumu sona ermiş haldedir. Mağara salondan sonra iki kola ayrılmaktadır. Mağara içinde yapılan kaçak kazılar sırasında çıkarılan toprak galerinin ağzını iyice daraltmıştır. Batıdaki galeri içinde ise ancak birkaç metre ilerlenebilmektedir. Yöre halkından edinilen bilgilere göre mağara dört kattan oluşmakta ve eski dönemlerde kullanılmıştır. `
Sırçalı Mağarası`nın, bilimsel anlamda detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini ifade eden Polat, `Gerekli araştırmalar yapılarak mağaranın özellikleri ortaya konulmalı ve haritası çıkartılmadır. Bu salonun güneybatı kısmında mağara devam etmektedir. Sırçalı mağarası detaylı bir şekilde incelenmemiş ve planı çıkarılmamıştır. Mevcut bilgilere göre dikey yönde gelişmiş bir mağaradır` diye konuştu.
Hazır buralara kadar gelmişken Sırçalı Mağarası’na yakın bir alanda bulunan Uşak’ın tek Yahudi yerleşim alanı olan Ahat köyündeki Akmonya antik kentini gezmeyi de ihmal etmeyin.
Akmonya antik kentine araçlarınızla ya da yaya tırmanırken buradaki gölet manzarası nefesleriniz kesecektir. Yol üzerinde Akmonya antik kentine su taşıyan vida sistemi ile birbirine kenetlenen toprak su borularının şifon yöntemi ile yukarıda bulunan kente aşağıdan su getirilmesi, günümüzden 2094 yıl evvel tasarlanmış bir mühendislik harikası olsa gerek.
Neyse Akmonya’yı da başka bir gezi yazımızda ele alalım. Sırçalı Mağarası’nı görmek için giderseniz bu muhteşem antik kenti de gezmeyi ihmal etmeyin.