Çok ortaklı olan Önce UMPAŞ Seramik sonra adı Seranova olan fabrikaysa başka amaçla gelen birileri içini boşaltıp makinalarını söktüğü yönünde duyumlar alındı. Seranova örneği, Uşak’ta çok ortaklı şirketlerin yaşam şansının olmadığının bir başka kanıtı oldu.
UMPAŞ İSLAMCI SERMAYE OLARAK KURULDU
Seranova Seramik bugünlere nasıl geldi? Bunu anlamak için Uşak’ın ilk ve tek holdingi olan UMPAŞ Holding’e bakmak gerekiyor. UMPAŞ Şirketler Topluluğu, 1980’li yıllarda yurt dışında yıllarca çalışmış emekçilerin dişinden tırnağından artırdığı birikimlerle çok ortaklı kâr payı dağıtan bir şirket olarak kuruldu. Halit Ziya Ortaokulu karşısında küçücük bir dükkân da şirket merkezi olarak kullanılmaya başlandı.
O dönemde tüm Türkiye’de “yeşil sermaye” ya da “İslamcı sermaye” gibi adlarla tanımlanan ve faiz yerine kâr payı dağıtan şirketler mantar gibi çoğalmaya başladı. Konya da KOMMBASAN Holding, Sayaha Holding, YİMPAŞ Holding birçok şirket UMPAŞ ile eş zamanlı olarak faaliyette geçti.
İlk zamanlar o dönemde yeni kurulan Uşak Tekstil OSB’de plastik poşet ve diğer plastik ürünler üreten bir fabrika kurarak yol çıktılar. Zaten UMPAŞ’ın açılımı olan “Uşak Mizan Plastik A.Ş.” adı buradan gelmektedir. O dönemde Almanya’nın para birimi Mark olarak yeni kurulan şirkete 1 milyon Marka para yatıranlar olduğu bütün Uşak’ta konuşuldu. Kimi, eşinin bileziğini, kimi otomobilini, kimi evini satarak Uşak’ın yeni kurulan bu şirketinden hisseler almaya başladı.
MİLYON MARK PARA YATIRAN OLDU
UMPAŞ’ın kuruluş yıllarında yaklaşık bin kişiden 100 bin Mark ile 1 milyon mark arasında para toplandığı da rivayet edildi.
UMPAŞ, kurulduğu 1980’li yıllarda, İslami bakış açısı ve siyasi görüşü hep aynı olan dengeli bir topluluk görünümündeydi. 1990’lı yılların başında dışarıya açılarak hızla büyümeye başladı. İşte tam bu dışarı açılma noktasında işler değişmeye başladı.
UMPAŞ, 1995 yılında holding oldu. Ankara’da yem fabrikası, Manisa Salihli’de tuğla fabrikası İzmir Menemen ilçesinde milyonlarca metrekare arazi, Uşak’ta Mizan Plastik Fabrikası ve makine imal eden büyük bir fabrika, akaryakıt bayileri, tır filoları ve avmler derken iş öyle büyüdü ki; bugünün parasıyla bir anda 500-600 milyon Euro değerinde Uşak Tekstil OSB’nin yarısını alacak kadar bir sermaye birikimi oluştu.
PASTA BÜYÜDÜKÇE KAVGA DA BÜYÜDÜ
UMPAŞ Holding, durmadan büyüyor, yeni yatırımlar yapıyor, ancak ortaklarına 1 kuruş kar payı dağıtmadan yoluna devam ediyordu. Bu da ortaklar arasında büyük huzursuzluk yaratmaya başlamıştı.
Holdingin ilk bilinen Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kuruçay oldu. Daha sonra çok sayıda yönetim kurulu başkanı ve genel müdür görev yaptı. Ancak, holdingde işler hiçte iyi gitmiyordu.
Hepsi için söylemeyeyim ama, çünkü, içerisinde dürüst ve namuslu olup iyi niyetle çalışanlarda vardı. İşin garip yani holding ekonomik olarak kötü giderken birçok yönetici ve müdür köşeyi dönüyor, siyasi anlamda da birden parlıyordu.
Seranova Seramik 200 yılında üretime başladı. İlk zaman oldukça iyi giden işler, genel gidişattan ve fabrikayı ele geçirmek için yaşanan çekişmelerden dolayı ekonomik anlamda iyice köşeye sıkışmaya başlamıştı.
Tüm Uşak’ın tanıdığı ve sevdiği Uşak Belediyesi eski başkan yardımcısı ve AK parti Uşak eski il Başkanı, İnşaat Mühendisi Hilmi Alper, UMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı döneminde hiç taviz vermeden dürüst bir şekilde toparlamaya çalıştı.
Holding ve Seramik fabrikasını samimi bir şekilde toparlamak için kimseye taviz vermeyince çok sayıda düşman edindi ve yönetimden devrildi.
Seranova Seramik, Alper’den sonra gelen yöneticiler bir şey yapamayınca kaderine terk edildi ve sonunda mahkeme tarafından iflas kararı verildi.
Dedik ya; Uşaklı zamanında çok keçi yediğinden inat mıdır nedir? Ortak iş yapma kültürü edinemediğinden bu memlekette çok sayıda çok ortaklı şirket ya da fabrika batmıştır.
Şu anda UMPAŞ Holding ne oldu? Hala holdingin üzerinde olan başta Seranova Seramik Fabrikası olmak üzere birçok taşınmaz mal ve varsa sermayenin akıbeti nedir? Bilen yok.