İsterseniz gelin kimdir bu Manevi İklim Sultanı? Kısaca tanımaya çalışalım.
Muhtrem zatın türbesi Uşak kabaklar köyünde bulunmaktadır. Uşak’ı 1671 -1672 yılları arasında ziyaret eden Evliye Çelebi, Uşak halkını; “Ekseriyetle ulema ve tüccardan oluşmaktadır” diye tanımlar.
İşte o ulema yani ilim erbabı ulu kişilerden birisi "Kabaklarlı Şeyh Alaaddin Uşaki Hazretleri"dir. “Uşaki kelimesinin Osmanlıca’da “Uşaklı anlamına geldiğini göz önüne alırsak muhterem zatın Uşaklı olduğunu söyleyebiliriz.
Uşak Kabaklar köyünde cami binasının altında, bir oda içinde, iki yatırlı bir türbe vardır. Bu türbe Halveti büyüklerinden Şeyh Alaüd-din Uşşaki (K.S) hazretlerinin türbesidir. Pek çok kerameti zahir olan Alaüd-din Uşşaki H. 890 / M. 1485-1486 yılında vefat ettiğine göre, 15. yüzyılda yaşamıştır.
Nev’izâde Atai’nin kaydettiğine göre, hal ehli bir aziz idi. “Kabaklılı Alaaddin” demekle meşhurdur. İki halifesi vardır. Biri yiğitbaşı Veli Ahmed Şemseddin-i Marmaravî, diğeri Ekmel Tekkesi ismindeki tekkede irşat faaliyetlerinde bulunan Şeyh Süleyman adındaki zattır.
Türbe kitabesi şöyledir:
“Buldu bu cami, izzet şeref ile
İlahi bâniye ecir ver, olmaya telif sayi
Hak muin oldu bina ve türbeye didi tarih
Bula sağır mezarını euz-u kul ile eyle tavaf”.
Bunun ebced çözümü 1595 tutmaktadır. Ancak bu kitabenin Şeyh’in ölümünden sonra yazıldığı anlaşılmaktadır. Türbe içindeki ikinci mezarın Şeyhin karısına ait olduğu söyleniyor. Türbedeki iki sanduka örtüsünde ayetler vardır. Alaaddin Uşşaki hazretlerinin sanduka şahidesi üzerinde büyük bir sarık bulunmaktadır.
Alaaddin Uşşaki hazretlerinin yanında onu yetiştiren hocası Seyyid Ahmed Semerkandî hazretlerinin de kabri bulunmaktadır.
Seyyid Ahmed Semerkandî hazretleri 1570’de Uşak kazâsı Memi Çelebi mahallesi nüfusu içinde bulunan imam, seyyidlerden önemli bir şahsiyettir. Seyyid Ahmed Semerkandî, Halvetiyye’nin Uşşakîye kolunun kurucusu olan Hasan Hüsameddin Buharî hazretlerinin şeyhidir. Seyyid Hasan Hüsameddin (K.S) Efendi Buhara’da doğmuştur. Babasının ismi Hacı Teberrük’tür. Ticaretle uğraşmaktadır. Babasının ölümünden sonra ticaret işiyle ilgilenmeyip Uşak’ta Ahmed-i Semerkandî’nin yanına gelir. Seyyid Ahmed Sermenkandî Uşşakiyyi yetiştirerek hilafetnâme verir. Türbesi Kabaklar Camii kuzeyindedir. Türbe dikdörtgen olup üzeri kubbelidir. İçi çinili olup mescit şeklindedir. Kabaklar Köyünde “Fakir Dede” diye anılan Şeyh Alaüd’din-i Uşşaki’yi yetiştirip ona hilafet verdikten sonra burada vefat etmiştir.
(SALİH KILINÇ / ARAŞTIRMA)