Ayrıca Mende Ekmeğinin hijyenik olmayan ortamlarda satıldığına dikkat çeken Savaş, bundan sonar Mende Ekmeğinin sadece hijyenik ortamlarda satılmasına özen göstereceklerinin de altını çizdi.
Mende ekmeğinin, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye’deki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu bu ürünlere verilen tescil işareti olan coğrafi işaret alması için çalışmalara başladıklarını kaydeden Savaş, “Coğrafi işaret tescili ile ürünün standardı ve geleneksel özellikteki üretim metodu korunması sağlanmak istemektedir. Kültürel bu değerlerin korunmasının yanı sıra, coğrafi işaretler ürüne pazarlama gücü katmakta ve ürünün gerçek üreticilerini koruyan bir kolektif hak olarak kalkınmaya aracılık etmektedir. Coğrafi işaretin en önemli faydası ise ürünlerin sahtesinin piyasada satılmasını engellenebilmesidir.
İşte bu faktörleri göz önüne alarak mende Ekmeğimizi özgün bir şekilde korumak için coğrafi işaret alma çalışmalarına başladık” dedi.
“Uşak Belediyesi Yöresel Ürünler Çarşısı farkındalık yaratacak”
Eski Uşak belediye binasının “Yöresel Ürünler Çarşısı” olarak yeniden tasarlandığını hatırlatan Savaş, “Belediye Başkanımız burada çok güzel bir iş yaptı. Yöresel Ürünler çarşısı, hem uşak halkımıza hem esnafımıza çok güzel ve değişik hizmetler sunarak bir farkındalık yaratacak.
Uşak’ın geleneksel ürünleri ve hizmetleri burada halkımıza sunulacak. Bundan sonra kıyıda köşede mende Ekmeği satılmayacak. Daha sağlıklı ve temiz bir şekilde burada halkımıza sunulacak” ifadesini kullandı.
Uşak’ın geleneksel ürünleri bir tescilleniyor
Geçen yıl bir açıklama yapan Uşak ticaret ve Sanayi Odası Başkanı S. Selim Kandemir, Uşak helvası ve Uşak gelin tatlısı veya gelin helvası (yani kırmızı helva) Uşak tarhanası, Eşme kilimi, Uşak Halısının coğrafi işareti alınarak tescillendiğini açıklamıştı.
Kandemir, ayrıca dan sonra, haşhaş ezmesi ve ev baklavasının da korunması ve markalaşması için gerekli girişimleri başlattıklarını da belirtmişti.
(SALİH KILINÇ / HABER)