İsmetpaşa Caddesi, Ulucami önünden başlayıp, Bölme Mahallesine kadar uzanarak buradan U dönüşüyle geri gelecek olan 11 kilometre 105 metre uzunluğundaki nostaljik tramvay hattı için hazırlanan ÇED raporunun bazı ilgili kurumlar tarafından olumsuz değerlendirildiği ve onay çıkmasının neredeyse imkânsız olduğu öğrenildi.

Yeşil Sivaslı gazetesi İnternet Haber Sitesi, Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım’ın nostaljik tramvay hattı projesinin peşine düştü ve bu konuda yapılan araştırmalar sonucu, şu bilgilere ulaştı:

Toplam 11 kilometre 105 metre uzunluğunda olacak olan çift şeritli hattın maliyeti 341 milyon 814 bin TL olarak belirtildi. ÇED Başvuru tarihi Çevre Şehircilik ve Bakanlığı tarafından e-ÇED internet sayfasında 11Ekim 2024 olarak açıklandı. Raporda projenin bitiş tarihi 6 ay olarak belirtildi.

Nostalji̇k 1

“Uşak halkı 25 Ocak 2025 tarihinde nostaljik tramvayla seyahat edemeyecek”

Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, “Uşak halkı 25 Ocak 2025 tarihinde nostaljik tramvayla seyahat başlayacak” sözü verdi ve 1Kasım 2024 tarihinde önce temel atma töreni diye duyuru yaptı. Gerekli işlemler tamamlanamayınca ceza korkusuna temel atma toplantısı tanıtım toplantısına dönüştü.

Başkan Yalım tarafından hazırlanan ÇED raporu hakkında Karayolları Genel Müdürlüğü ve Kütahya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan görüş istendi.

Yeşil Sivaslı gazetesi İnternet Haber Sitesi haber Ekibi olarak yaptığımız araştırmaya göre, her iki kurumda belediyenin 11 kilometre 105 metre uzunluğundaki nostaljik tramvay hattı projesine bazı sakıncaları nedeniyle sıcak bakmadı.

Uşak’ta komşu kavgasında kan aktı Uşak’ta komşu kavgasında kan aktı

Edindiğimiz bilgilere göre tramvay hattının geçeceği Ankara-İzmir (D-300) Karayolundan transit araçların geçtiğini belirterek burada trafiğin alt üst olacağı gerekçesiyle projeye soğuk bakıyor.

Kütahya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da tramvay hattında çıkması muhtemel ses ve görüntü kirliğinin Ulu Cami ve çevresindeki tarihi dokuya zarar vereceği endişesiyle proje hakkında olumsuz düşünüyor.

Nostalji̇k 2

Son ulaştığımız bilgilere göre:

-        Tramvay hattının gidiş istikametinde kalan Tiritoğlu Parkı’nın İsmetpaşa Caddesi ile bağının tamamen kopacağı ve yeşil alan vasfını yitireceği

-        Nostaljik tramvay hattının geçeceği İsmetpaşa Caddesi ve Orhan Dengiz Bulvarı (Ulubey yolu) gibi Uşak’ın ana arteri sayılan caddelerde yüzlerce dükkân, işyeri ve apartmanlar bulunmakta.

İsmetpaşa Caddesi ve Orhan Dengiz Bulvarı hattında gidiş ve geliş olarak iki yönlü yapılması planlanan tramvay hattı, tüm işyerleri ve apartmanların ana yolla bağlantısını keseceği için, buralara mal, eşya, odun, kömür gibi malzeme taşıyan araçlar yanaşamayacağı için birçok Uşaklının büyük mağduriyetler yaşaması söz konusu olacak.

Aynı sıkıntı, olası bir yangın veya acil durum halinde bina ve işyerlerine yaklaşması gereken itfaiye ve ambulans gibi araçlar için de geçerli.

Nostaljik desen değil toplu taşıma desen hiç değil

-        Bir diğer sakınca, Uşak için nostaljik tramvay projesinin hiçte ekonomik olmaması. Uşak Belediyesi tarafından hazırlanan ÇED raporuna göre: nostaljik tramvay hattında, sabah 08.00 gece 23.00 arası çalışacak olan vagonların her biri 27 kişi taşıma kapasitesine sahip.

-        Bu da günde en fazla 1200 kişinin ulaşımının sağlanması demek. Ekonomik açıdan da verimli olmadığı düşünülüyor.

Bu olumsuzlukları göz önüne alan ilgili resmi kurum ve kuruluşların nostaljik tramvay hattı projesi ÇED raporuna onay vermesi imkânsız gibi görünüyor.

Her fırsatta kendisinin “Ulaşım uzmanı” olduğunu belirten Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım’ın seçim vaatleri arasında yer alan “Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi-Uşak Üniversitesi arasında kurmayı vaat ettiği hafif raylı sistem projesinden sonra;

 Maliyeti 341 milyon 814 bin TL olarak hesaplanan nostaljik tramvay hattı projesi de çöp oluyor.

Muhabir: SALİH KILINÇ