Uşak ili Eşme Kazası Takmak Köyü eşrafından İbrahim-Sakine Arıkan çiftinin oğlu Çevre Mühendisi Yunus Arıkan;Birleşmiş Milletler  Uluslararası Yerel Çevre Girişimleri Konseyi(International Council for Local Environmental Initiatives) Bonn Yerel İklim Eylemi ve Raporlama Merkezi Kurucusu,Dünya Belediye Başkanları İklim Değişikliği Konseyi Sekreterliği Direktörü  ve Uluslararası Yerel Çevre Girişimleri Konseyi Küresel Politika ve Savunuculuk Departmanı Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.

Yunuz (2)

Birleşmiş Milletler  Uluslararası Yerel Çevre Girişimleri Konseyi(International Council for Local Environmental Initiatives); New York'ta Birleşmiş Milletler'de düzenlenen Sürdürülebilir Bir Gelecek için Dünya Yerel Yönetimler Kongresi'nin açılışında 1990 yılında bir araya gelen 43 ülkeden 200 belediye başkanı tarafından kurulmuştur.ICLEI üyeliğinin tek şartı, iklimin korunmasına yönelik kendi kendini tanımlayan bir taahhüt ve yıllık üyelik aidatlarının ödenmesidir. Aidatlar, kuruluşun türüne, nüfus büyüklüğüne ve gelir düzeyine göre adil paylaşım modeliyle belirleniyor.2023 yılı itibariyle 2.500'den fazla şehir, kasaba ve bölge üye olarak listelenmiştir.Dünyada İklim Değişikliğiyle mücadele eden ilgilenen ilk ve en büyük ulusötesi yerel yönetim ağıdır.Çevre dostu ulaşım,İklim Koruma Şehirleri,Biyolojik Çeşitliliğin korunması,sürdürülebilir Kentsel kalkınma gibi başlıklarda otuz yılı aşkın süredir üyelerinin faaliyetlerini desteklenmektedir. Türkiye'de İzmir Büyükşehir Belediyesi,Çiğli Belediyesi, Buca Belediyesi, Seferihisar Belediyesi, İzmit Büyükşehir Belediyesi, Bursa Yenişehir Belediyesi, İstanbul Kadıköy Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi,Antalya Büyükşehir Belediyesi,...vs.gibi üyeleri mevcuttur.

Yunuz (3)

Yunus Arıkan Kimdir?

1994 yılında ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Aynı bölümde 2001 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlayan Arıkan, İsviçre, Cenevre Üniversitesi'nden Çevre Diplomasisi İleri Araştırmalar Sertifikasına sahiptir. 1994-2001 yılları arasında ÇED, içmesuyu, vahşi çöp depolama sahaları ve kirlilik önleme alanlarında çalıştıktan sonra, 2002-2004 yılları arasında Çevre ve Orman Bakanlığı ile UNDP’nin işbirliği projesi olan Ulusal Çevre ve Kalkınma Programı’nda Proje Yönetici Yardımcısı olarak Johannesburg Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi hazırlıkları ile Türkiye’nin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne katılması kapsamındaki çalışmalarda görev aldı. 2005-2009 yıllarında Bölgesel Çevre Merkezi Türkiye Ofisi’nde (REC Türkiye) İklim Değişikliği Proje Yöneticisi olarak calışmış ve Türkiye´nin 2009 yılında Kyoto Protokolü´ne katılması çabalarına etkin yön vermiştir. 2009 yılından beri ICLEI Sürdürülebilir Kentler Birliği Dünya Sekreterliği'nde çalışmaktadır. Bonn Yerel İklim Eylemi ve Raporlama Merkezi'ni kuruluşu dahil olmak üzere, ICLEI´nin küresel iklim değişikliği girişimlerinde öncü rol üstlenmektedir. 2013 yılından bu yana, ECOSOC, BM kuruluşları ve çok taraflı çevre anlaşmaları dahil olmak üzere ICLEI'nin BM'deki küresel savunuculuğuna liderlik etmektedir. 2009 yılından bu yana BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi sürecinde Yerel Yönetimler Kozası (LGMA) Odak Noktası olarak görev yapmaktadır.

Uşak'ta bir genç gölette çamura saplandı Uşak'ta bir genç gölette çamura saplandı

(KAYNAK: .https://en.wikipedia.org/wiki/ICLEI)

Kaynak: Bülten