Sosyal medya sayfasından bir duyuru yapan Uşak Pancar Ekicileri Kooperatifi, “Bölgemizde buğday tarlalarında yapılan kontrollerde pas hastalığı çok yoğun bir şekilde başlamış olduğu görülmüştür.
Çiftçilerimiz bu hastalığa karşı tedbir almalıdırlar. Bu hastalık rüzgârlar ile diğer başaklara taşınarak kolayca yayılabilir. Bu yüzden tehlikeli bir hastalıktır. Bulaştığı üründe verim kaybına ve danelerde zayıflamaya neden olduğundan dolayı biran önce zirai mücadeleye başlamak gerekmektedir.
Bilgi için satış mağazalarımıza bekleriz” ifadelerini kullandı.
Uşak’ta 169 bin 571 ton buğday üretimi tehlikeye giriyor
Uşak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre Uşak’ta 29 bini aşkın çiftçi tarla ürünleri konusunda üretim yapıyor.
2022 yılında Uşak’ta 57 bin 373 hektarlık alanda 144 bin 093 ton/yıl makarnalık buğday, 12 bin 303 hektarlık alanda da 25 bin 478 ton/yıl ekmeklik buğday üretimi olmak üzere toplamda 69 bin 676 hektarlık alanda 169 bin 571 ton buğday üretimi yapılmakta olduğu açıklandı.
Uşak’ta bir yılda üretilen 169 bin 5781 ton buğday üretimin bekleyen büyük tehlike sarı pas hastalığı buğday yapraklarını öldürerek üretimin azalmasına neden oluyor.
Yetkililerden alınan bilgiye göre; Buğdaylarda görülen sarı pas ve kök ve kök Boğaz'ı çürüklüğü hastalığı Buğdayda yaprakların üst yüzeyinde, yaprak kınında başakta hatta kavuzların içinde bile meydana gelmektedir. Yaprağın üst yüzeyinde makine dikişi gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa “Çizgi Pası" da denilir. Genel olarak üreticiler arasında “Kınacık" olarak da bilinir. Hastalığın şiddetli geçtiği zamanlarda yaprak üzerindeki pas sıraları karışır yaprağın tamamını kaplar ve yaprağı öldürür.
Hastalık için ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturur. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgârla olur. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır.
Çiftçilerimiz çeşit seçerken; Pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapmalı, ara konukçu bitkiler imha edilmelidir. Kimyasal mücadelesinde ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerekmektedir. Ayrıca üreticilerimizin, son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir.
Bu kapsamda buğday tarlalarında Kök ve Kök Boğazı Çürüklüğü ve Sarı Pas hastalığı görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşım olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerin aşağıdaki listede bulunan ve ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri ile zirai mücadele uygulaması yapmaları gerekmektedir. Oluşan tereddüt durumlarında en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.
(SALİH KILINÇ / HABER)