Banaz ilçesine bağlı Corum köyünden olan Necdet Ertürk’ün tek evladı olan Merih Ertürk’ün geçen yıl Hukuk Fakültesini bitirdiği ve bir yıldır İstanbul’da avukat olarak çalıştığı öğrenildi.
Genç avukatın dün geçirdiği kalp krizi sonucu vefat ettiği belirtildi. Merih Ertürk’ün bugün öğle namazını müteakip Corum köy camiinde kılınacak öğle namazına müteakip cenaze namazının ardından köyde toprağa verileceği öğrenildi.
https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi olarak genç avukatımıza Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyoruz.
'Kalp krizi gençlerde çok daha öldürücü'
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özdemir, "Kılcal ya da köprü damar dediğimiz damarların olmaması, gelişmemesi gençlerde gerçekten öldürücü durumlara sebep oluyor." dedi.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, gençlerde, kalp krizi nedeniyle ölüm oranının çok daha yüksek olduğunu belirterek, "Kılcal ya da köprü damar dediğimiz damarların olmaması, gelişmemesi gençlerde gerçekten öldürücü durumlara sebep oluyor." dedi.
Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda bakıldığında kalp krizi riskinin özellikle gençlerde ve kadınlarda arttığının görüldüğünü, bunun aktif yaşantının azalması, beslenme şeklinin değişmesi gibi nedenlerden kaynaklandığını söyledi.
Özellikle gençler ve kadınlar arasında sigara kullanımının artmasının da bu duruma neden olan ciddi sorunlar arasında yer aldığını aktaran Özdemir, "Sigara kalp krizini tetikleyen en önemli nedenlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır." değerlendirmesini yaptı.
Bunların yanı sıra değiştirilebilir risk faktörleri olduğuna da değinen Özdemir, şöyle devam etti:
"Bu risk faktörleri, dışarıdan müdahale ettiğimizde değiştirebileceğimiz risk faktörleridir. Hipertansiyon, sigara kullanımı, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı gibi durumlarda biz dışarıdan müdahaleyle bunları risk faktörü olmaktan çıkarıyoruz. Ama genetik geçişe herhangi bir etkimiz maalesef olmuyor. Özellikle belli bir yaş grubundan sonra kadınlarda da kalp krizi görülme oranı artıyor. Tabii genel olarak baktığımızda gençlerde kalp krizinden ölüm oranı çok daha yüksek. Kılcal ya da köprü damar dediğimiz damarların olmaması, gelişmemesi gençlerde gerçekten öldürücü durumlara neden oluyor. Yani kalp krizi çok daha büyük bir alanı kapsıyor. Çünkü, bu damarlar genellikle 40'lı, 50'li yaşlardan sonra gelişmeye başlar. Gençlerde bu damarlar gelişmediği için herhangi bir damarda ani tıkanıklık olduğunda, diğer damar yardımcı olamaz ve tıkalı damar kalbin üzerine daha fazla etki eder."