Uşak Üniversitesi UnıAnt Topluluğu tarafından düzenlenen programda gençler sordu, Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım cevapladı. Gençlerin belediye başkanını soru yağmuruna tuttuğu gecede, Uşak’a dair birçok şey konuşuldu. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa yoğun bir katılım gösteren gençler, sorularıyla Başkan Yalım’ı terletti.
Gençlerin Başkan Yalım’a yönelttiği sorular ve başkanın cevapları ise;
Aldığınızda zaten belediyenin birçok borcu varken ve İsmetpaşa’da yürümekte zorlanırken tramvay projesi ne kadar mantıklı?
“Tramvay projesinde 480 metreden sonra sağlı sollu yaklaşık 85-100 bin kişi yaşıyor. Bir tarafta Cumhuriyet Mahallesi, Fatih mahallesi, İslice mahallesi. Düşündüğünüzde 100 bin kişiye hizmet edecek bir sistem. Avrupa’ya gidenleriniz vardır. Gelişmiş olan bir şehrin en önemli sembolü kesinlikle demiryolu ağıdır. Otogara gelen bir öğrenci, sizler otobüs ya da tramvaya binerek merkeze gelebileceksiniz. Bir şehrin gelişmişliğini ulaşım belirler. Borçlarımız var diye bir şey yapmamak olmaz. Bu borcu ben mi yaptım? Hayır. Bu borcu kim yaptı? Benden önceki yönetim yaptı. Benim dönemimde olsa amenna."
2 dönemdir AKP yönetiminde olan Uşak belediyesi birçok usulsüzlük ve hırsızlık ile gündeme geldi. Siz de elinizde dosya ile her şeyi açıklayacağınızı söylemiştiniz. Her şeyi açıklayacak mısınız?
“Çok güzel bir soru sordun. İlk önce, dosyaları elimde mevcut. Ne konuştuysam sözümün arkasındayım. Ancak, kamu yönetiminde milletvekilliği gibi direkt söyleyemiyorsunuz. Sayıştayla paylaşmanız gerekiyor. Sayıştayla gerekli bütün dosyaları paylaştım. Onlar gerekli araştırmaları yapıyorlar. Onların getirdiği rapora göre eğer bu iş örtpas edilmeye kalkılıyorsa ben yine çıkıp açıklayacağım.”
Kulealtı gençler için ücretsiz bir sosyal alan olarak önemli bir yerdi. Ancak şimdi ücretli hale geldi. Böyle bir değişikliğe gitme kararının arkasında ne gibi bir gerekçe bulunuyor. Sizden önce ücretsiz olan bu yerin şu an kar amaçlı bir yere dönüşmesinin sebebi nedir?
“Kulealtında ders çalışmak isterseniz sizden kimse ücret almıyor. Ancak tüketim yapmak isterseniz bunun da bedelini ödüyoruz. Ama en mütevazi rakamları uyguluyoruz. Bunun yanında tamamen ücretsiz bir yer istiyorsanız Akademi Uşak’ta sessiz bir ortamda ders çalışabilirsiniz.”
Uşak’ın tanıtımıyla ilgili çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
“Yaptığımız tarhana festivali ile Uşak’ın en meşhur yiyeceği ve simgesi olan tarhanayı tanıttık. Guinnes rekorlar kitabını da araştırdığımda rekorun Hollanda’da olduğunu gördüm. 26 bin litreyle rekor Hollanda’da. Biz ise, 32 bin litre kapasiteli bir kazan yaptırdık. Guinnes rekorlar kitabı Türkiye temsilcisi de geldi, onayladı. Uşak tanınır bir hale geldi.”
Uşak’ın kooperatifleşmesi hakkında bir çalışmanız var mı?
“Gıda olmayınca hayat da olmaz. Pandemi bizlere bunun bunu gösterdi. Eşme koyunu ırkının daha da geliştirilmesi gerekiyor. Damızlık üreticilerimiz de bu konuda ciddi bir efor sarf ediyor. Bizler de daha henüz çiçeği burnunda bir belediye başkanıyız. Önümüzdeki süreçte bununla alakalı uğraşacağız. Özellikle hayvan üretimiyle alakalı.”
Seçim vaadinizde bulunan ikametgahı Uşak’ta olan öğrencilere vereceğiniz burs hakkında bilgilendirme yapabilir misiniz?
“Bir tek öğrencilere değil, emekli olup da asgari ücretin 3’te 1 oranında düşük gelirli olan vatandaşlarımıza da bin TL sözüm var, ben sözümün arkasındayım. Ancak şu anda benim devraldığımdan sonra 1.3 milyar borçla belediyeyi devraldım. Tedirginlik içerisindeyim. Aslında geçen dönemden kalan bu borcu iller bankasından gelen rakamını kesmeseler veya taşınmazlarla mansuplaşsalar ben sizlere olan sözümü en kısa zamanda yerine getireceğim”
Okuduğumuz ziraat fakültesi ile okulun girişi arasında 1 kilometre bir mesafe var ve biz her gün yürüyoruz. Bu konuda bir şey yapma şansınız var mı?
“İlgili rektörle görüşeceğim. Eğer rektör otobüsün üniversite içerisine girmesine izin verirse herkesi fakültesinin önüne kadar götüreceğime söz veriyorum.”