Uşak'ta Olta Balıkçılığı yapan bir grup ve dernek başkanları, isteklerini duyurmak için toplandı. Uşak'ta bulunan baraj ve göllere giriş yasağının kaldırılması isteğiyle bir araya gelen grup Atatürk Anıtı önünde yetkililere seslendi.
Uşak Olta Balıkçıları Derneği Başkanı Ali Ersoy, "15 Haziran Uşak geneli ormana girme yasağı nedeni ile sazan avı açılışı yapılmayacağı için Uşak'ta bulunan göletlerin ve barajların kiraya verilmesini, oltacılara ormana girme yasağı konmasını prototesto etmek için buradayız. Bizim Avbis gibi bir sistemimiz yok. Buradaki sistem bizi her zaman üzüyor. Biz gerekiyorsa ormanda ateş yakmayız. Bizler oltasını atan doğasını da koruyan oltacılarız. Biz olta balıkçılarına göletlerin açılmasını istiyoruz. Biz zaten doğa dostuyuz. Ormana piknik yapmaya gelen vatandaşların bıraktıkları çöpleri hep bizler topluyoruz. Uşak'ta kiralanan 6 adet gölet ve baraja balık tutmak isteyen bizleri geçin vatandaşları da almıyorlar. Biz potansiyel suçlu değiliz, biz doğa dostuyuz. Biz olta balıkçılarıyız. Sadece amacımız göletlere gidip olta atmak." dedi.
Doğa Dostu Kırk Altılılar Kulübü Başkanı Halil Sarıgöz, "Gençlerimizin uyuşturucuya alışmasını önlemek amacıyla sportif faaliyetlerin önlenmemesini istiyoruz. Sportif alan ne yazık ki memleketemizde çok zayıf. Orman yasağıyla birlikte sportif faaliyetler daha da kısıtlanıyor. Gençlerimiz nereye gidecek? Şehir içinde sıkışmış kalmışlar. Sportif bir faaliyet olarak gençlerimiz göl kenarlarında balık tutarak zaman geçirsinler. Devletimizin sesimizi duymasını istiyoruz. Yetkililerden sportif faaliyet gösteren kişilerin kısıtlandırılmasını istemiyoruz. Devletimizden maddi destek istemiyoruz, manevi destek istiyoruz." dedi.
CHP Banaz İl Genel Meclis Üyesi Mustafa dönmez de bir açıklamada bulundu.
Dönmez, "Ben de sizler gibi amatör bir olta balıkçısıyım. Fırsat buldukça yapacağımıziş bir gölet kenarına gidip oltamızı atıp, arkadaşlarımızın da dediği gibi ilk iş getirdiğimiz poşetlerimize orada bulunan çöpleri dolduruyoruz. Bu konuda zaten çok hassas insanlarız biz. Bizler İl Genel Meclisi arakadaşlar olarak hepimiz de buradayız. Bu konuda biz ne yapabiliriz? Biz nasıl elimizi taşın altına sokabiliriz? Onu düşünüyoruz. Bayram sonrasındda heyet olarak gidip Vali Bey'le bir görüşme yapacağız. Olmazsa da bu konuyu meclise getireceğiz." dedi.
VALİLİK GENEL EMRİ
Uşak Valiliği tarafından paylaşılan orman yangınları tedbirlerinde, "Valiliğimizce belirlenmiş ve mutat vasıtalarla en geniş şekilde vatandaşlarımıza duyurulmuş olan ve bu karar içerisindeki listede yer alan orman parkları (mesire yerleri) ve mangal, semaver yakılabilecek tabiat parklarının dışında ormanlara girişler (Kamu görevinin ifası amacıyla ormana giriş yapan kamu görevlileri, arıcılar, Merkez Av Komisyonu kararları doğrultusunda Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinden av izni alıp gerekli taahhütnameleri verdikten sonra bu izin ve taahhütnamelerini Orman ve Jandarma teşkilatlarının mahalli birimlerine haber vermek kaydıyla Avbis sistemine kayıt ettiren avcılar, av turizmi kapsamında Milli Parklar Şube Müdürlüğünce izin verilen av organizasyonları dahilindeki kişiler, Orman İşletme Müdürlüklerinden ihaleli/tahsisli iş alanlar ve bu işte çalışanlar ile Orman İşletme Müdürlükleri tarafından çalıştırılan kişiler hariç) 15/06/2024 tarihinden 01/10/2024 tarihine kadar yasaklanmıştır." ifadelerine yer verildi.
UŞAK İLİ ORMAN PARKLARI (MESİRE YERLERİ) VE TABİAT PARKLARI LİSTESİ
1- Akse Konaklamasız Orman Parkı,
2- Pınarbaşı Konaklamasız Orman Parkı,
3- Kızılcasöğüt Konaklamasız Orman Parkı,
4- Yeşil Karaağaç Konaklamasız Orman Parkı,
5- Üniversite Ormanı Konaklamasız Orman Parkı,
6- Kaşbelen Konaklamasız Orman Parkı,
7- Uşak Şehir Ormanı (Konaklamasız),
8- Kalfa Korusu Konaklamasız Orman Parkı,
9- Kemerdağ Konaklamasız Orman Parkı,
10- Osmandede Konaklamasız Orman Parkı,
11- Uşak Millet Ormanı (Konaklamasız),
12- Evrendede Konaklamasız Orman Parkı
13- Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı,
14- Göğem Zafer Tabiat Parkı,
15- Ulubey Kanyonları Tabiat Parkı.
Listede yer alan orman parkları (mesire yerleri) ve mangal, semaver yakılabilecek tabiat parklarının dışında ormanlara girişler 15/06/2024 tarihinden 01/10/2024 tarihine kadar yasaklanmıştır.