Birincisi; benim güzel Uşak’ımda boşanma oranları o kadar yüksek ki ilk sıradaki İzmir’in arkasından Türkiye ikincisi oluvermiş.

https://www.yesilsivasligazetesi.com/turkiyede-en-cok-bosanmalarin-yasandigi-2-il-usak-oldu

Yine TUİK’in bir araştırmasına dayanan ikinci haberimizde de Uşak, intihar vakalarında bu kez Tunceli’nin arkasından yine Türkiye ikincisi oluvermiş.

https://www.yesilsivasligazetesi.com/usakta-intiharlar-endise-verici-boyutlara-ulasti

İrdelemeye birinci haberden başlayalım: Uşak neden Türkiye’de boşanmaların en çok yaşandığı ikinci il oldu?

Bu konuyu, Uşak’ta konunun uzmanı sayılabilecek birkaç can dost ile tartıştık. Sağ olsunlar onların görüşleri ve bilgileri doğrultusunda bu sorulara cevap aradık.

Boşanmaların en büyük nedeni olarak oy birliği ile kadınların zihniyet değiştirmesi olarak tespit ettik. Eskiden gelin gidecek kızlara; “Bu evden gelinle çıktın. Kefeninle geri gelirsin” denilirdi. Eşinden dayak yerse;” Kocandır döver de sever de” denirdi.

Yok, artık kadınlar bunları yemiyor. Çalışmaksa çalışma, para kazanmaksa kazanmak. “Sen erkeksen ben de kadınım. Ne olmuş yani?” deyip erkeğe postasını koyuyor.

Kadın artık kocasının eline bakmıyor. Ekonomik özgürlüğü var. Tahsili var. Kişiliği var. Karakteri var. Köle değil özgür birey olduğunu anladı. Bir başka deyişle eskiden adam kadını boşardı, şimdi kadın adamı boşuyor.

Tabi benim seçkin grubumda bulunan bazı canlar, fuhuş ve uyuşturucu kullanımını da boşanma gerekçeleri arasında gösterdi. Uşak’ta fuhuş olaylarının yaygın olduğunu, çoğunlukla erkeklerin, ama Kadınların da birbirini aldattığı için evliliğin çöktüğünü ileri sürdüler.

Yıllardır fuhuş suç olmaktan çıkarıldığı için ne yazık ki elimizde bu tezi doğrulayacak rakamlar yok. Bizde fuhuş yokmuş gibi davranalım.

Uyuşturucu kullanımız ne yazık ki sadece Uşak ve Türkiye’nin değil dünyanın en büyük sorunu. Uşak’ta narkotik şube polisi durmadan uyuşturucu madde yakalıyor. Ama Uşak’tan transit geçerken mi yakalıyor? Yoksa yerli malı öz Uşaklıyı mı yakalıyor? Onu da bilmiyoruz. Ancak uyuşturucu ve alkol kullanımı da yaygınlaştıkça aile kurumu da çöküyor.

Uşaklı sadecim niye intihar ediyor?

Uşak Çarşamba pazarından 1000 TL’ye neler alınır? Uşak Çarşamba pazarından 1000 TL’ye neler alınır?

Uşak, Tunceli’den sonra kaba intihar hızı en yüksek il olarak gösteriliyor. 2022 yılında 31 erkek, 7 kadın olmak üzere toplam 38 hemşerimiz intihar ederek bu dünyadan göçmüş. Rakamlara dikkat ettiniz mi? Geçen yıl Uşak’ta intihar eden erkek sayısı kadınların 5,5 katı. (Durmadan; “Basın intihar haberleri yaparak intiharları özendiriyor” diye bize çamur atarlar. Ama ben 2022 yılında hiç intihar haberi yaptığımı hatırlamıyorum. Demek ki basın yazmadan da insanlar intihar edebiliyormuş)

Peki, neden Uşaklı sadeclerim daha çok intihar ediyor? Kadından tekmeyi yiyince ne yapsın? Nereye gitsin? Oraya bakıyor, buraya bakıyor. Doluya koysa almıyor, boşa koysa dolmuyor. Uşak’ta da vakit geçirecek gönül yarasını unutturacak yer bulamıyor. Bir de ekonomik sıkıntıları varsa, çareyi dünya değiştirmekte buluyor.

Ben naçizane olarak derim ki;

Canım Uşak’ta boşanmaların da intiharların da iyice suyu çıktı. Uşak’ın yöneticileir acilen bu intiharlar ve boşanmalar niye artıyor? Bu konuda biraz kafa bulup çare bulsunlar.

Yoksa hem boşanmalarda hem de intiharlar da Uşak’ın Türkiye birincisi olması işten bile değil. Bence en önemli konu bunlardır. Gerisi fasa fisodur…

Salih KILINÇ

Editör: Seher ZEYBEK