Turpcan’ın “Halkın Seçimi” kategorisinde birinci olan “Domates Salçası” fotoğrafında annesi merhum Fadime Turpcan yer alıyor. Uşaklı Fotoğraf sanatçısı da aldı bu ödülü annesine ithaf ettiğini belirtti.

AÇA 2023 Sıfır Atık Fotoğraf Yarışması, ekonomimizin ve geçim kaynaklarımızın hayati unsurları olan üretim sistemlerimiz ve tüketim kalıplarımız hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Doğal kaynakların hızla tüketilmesi, çevresel atıkların giderek artması doğada kirliliğe ve iklim değişikliğine yol açmaktadır. Dünyamızı tehdit eden bu kirliliğin önüne geçebilmek ve toplumsal farkındalığın oluşması gayesiyle Avrupa Birliği Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) tarafından düzenlenen 2023 Sıfır Atık Fotoğraf Yarışmasında fotoğraf sanatçısı Ufuk Turpcan’ın finale kalan iki eseri de  ödüllendirildi.

Türkiye'den İzlanda'ya kadar Avrupa'nın dört bir yanından fotoğrafçıların katıldığı "AÇA 2023 Sıfır Atık Fotoğraf Yarışmasında" ilk etapta 38 fotoğraf finale kaldı. Finale kalan 38 fotoğraf 15 gün boyunca halkın beğenisine sunuldu. Çevrimiçi olarak yapılan halkoylaması neticesinde Ufuk Turpcan’ın “Domates Salçası” adlı eseri Halkın Seçimi Ödülünü, “Çöplükte Yaşam Fotoğrafı ise Tüketim Çılğınlığı kategori birinciliğini kazandı.

Fotoğraf yarışması; Döngüsel ve Akıllı, Eko-Yaşam Tarzları, Savurgan üretim ve Tüketim Çılgınlığı olmak üzere dört kategoride gerçekleşti. Her kategorinin birincilerinin yanı sıra “En İyi Genç Fotoğrafçı” ve “Halkın En Beğendiği Fotoğraf” ödülleri de verildi.

Avrupa Çevre Ajansı, çevre ile ilgili sağlıklı, güvenilir ve bağımsız bilgiler vermekle görevli Avrupa Birliği kurumudur. Çevre politikalarını geliştirme, benimseme, uygulama ve değerlendirme alanlarında çalışanlar kadar kamu için de önemli bir bilgi kaynağı konumundadır.  AÇA, politika geliştiren birimlere ve kamuoyuna zamaninda, hedefe yönelik, konuyla ilgili ve güvenilir bilgi sağlayarak, Avrupa’daki çevrenin önemli ve ölçülebilir gelişme elde etmesine yardımcı olup sürdürülebilir kalkInmayi desteklemeyi amaçlamaktadır.

2008 yılından bu yana Uşak Belediye Başkanlığında görev yapmakta olan Ufuk Turpcan 2011 yılından bu yana fotoğrafçılıkla ilgilenmektedir. Ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen  fotoğraf yarışmalarında 300'ün üzerinde başarısı bulunan Ufuk Turpcan’ın  fotoğrafları dergilerde, takvimlerde, ajandalarda yurtiçi ve yurtdışı kataloglarda ve Milli Eğitim Bakanlığı ders kitaplarında yayınlandı. Onlarca karma serginin yanısıra 2021 yılında Uşak Belediye Başkanlığının destekleriyle ilk kişisel fotoğraf sergisini açtı.

Turpcan’ın “Halkın Seçimi” kategorisinde birinci olan “Domates Salçası” adlı fotoğrafında salça yapan kadının Annesi merhume Fadime Turpcan olduğunu söylüyor.

Fotoğrafı 2018 yılında çeken Turpcan, annesini 2021 yılında toprağa vermiş. Turpcan, “Halkın seçimi” gibi oldukça anlamlı bir kategoride birinci olan bu fotoğrafı annesine ithaf ettiğini ve kendisine destek olan Uşak halkına teşekkür ettiğini de belirtti.

Uşak camilerinde “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” anlatılıyor Uşak camilerinde “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” anlatılıyor

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK