Eşme İlçesine bağlı Güllü köyünde bir basın açıklaması yapan üreticiler, bu karraın Türk üzüm üreticileri için ölüm fermanı olduğunu dile getirdiler.
Türkiye genelinde 4 milyon 100 bin tonluk bir üzüm üretim kapasitesi bulunuyor. İlimiz Uşak’ta da 23 bin 308 dekar alanda bağ var ve 19 bin 662 ton üzüm üretimi gerçekleştiriliyor.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev arasında imzalanan "Tercihli Ticaret Anlaşması “ile ithal şaraptan gümrük vergisinin kaldırılması Uşaklı üzüm üreticilerini isyan ettirdi.
Eşme İlçesinde bir araya gelen Uşaklı üzüm üreticileri bir basın açıklaması yaparak ithal şaraptan gümrük vergisinin kaldırılmasını protesto etti. Basın açıklamasına Uşak SOL Parti İl Örgütü de destek verdi.
“ÜLKEDE ALKOL YASAKLANIYOR İTHAL ŞARAPTAN VERGİ KALDIRILIYOR”
Basın açıklamasını okuyan Ali Yarcı adlı üretici, “Geçtiğimiz günlerde, Azerbaycan’ın Aliyev Hükümeti ile Erdoğan Hükümeti arasında "Tercihli Ticaret Anlaşması" adı altında bir anlaşma imzalandı. 10 yıl sürecek bu anlaşmaya göre, Azerbaycan'dan ithal edilecek olan yıllık 1.5 milyon litre şarap ve alkollü içeceklerden gümrük vergisi alınmayacak.
Kendi ülkesinde, nerdeyse içkiyi yasaklama noktasında olan, yüksek vergilerle içki fiyatlarını ayyuka çıkaran bir iktidarın Azerbaycan’dan ithal edilecek şarap ve alkollü içecekler için gümrük vergisini sıfırlamasının amacı nedir?” diye sordu.
“AZERBAYCANDAN 1.5 MİLYON LİTRE ŞARAP VE ALKOLLÜ İÇKİ İTHAL EDİLECEK”
Yarcı, “Yıllardır saman, buğday, mercimek gibi pek çok tarım ürünü için de gümrük vergilerini sıfırlayıp şirketleri zengin üreticileri mağdur eden AKP iktidarı, şimdi de üzüm üreticileri için ölüm fermanı anlamına gelen bu anlaşmanın altına imza atmıştır.
Girdi maliyetlerinin yüksekliği, pazara ulaşım kanallarının kısıtlanması, enerji, maden, ulaşım jeotermal yatırımları nedeniyle toprak gasplarının yaşanması, küresel iklim değişikliğinin yol açtığı soğuk vurması mildiyö, külleme gibi bağ hastalıklarının artması nedeniyle zaten üretme zorlukları yaşayan üzüm üreticileri bu tür uygulamalarla iyice zor duruma sokulmaktadırlar.
Bu anlaşmayla 1.5 milyon litre şarap ve alkollü içkiyi Azerbaycan’dan Türkiye'ye ithal edecek olan yandaş şirketler ile Türkiye'de distribütörlüğünü yapacak olan yandaş firmalar milyonlarına milyonlar katarken, üzüm üreticileri, bağlarını sökmek zorunda kalacaklar belki de...
21 yıldır AKP iktidarının tarımla ilgili aldığı bütün kararlar, yaptığı bütün yasalar küçük çiftçiyi bitirmeye, endüstriyel tarım şirketlerini desteklemeye yönelik olmuştur. Küçük çiftçilerin örgütsüzlüğünü de fırsat bilen şirketler ve hükümet onların üstüne üstüne geliyor.
Geçtiğimiz haftalarda Avrupa ülkelerinde ve Hindistan'da bizim yaşadığımız nedenlere benzer nedenlerden dolayı çiftçiler ayağa kalktı , üzüm üreticileri ithal edilen şarap tanklarına el koyup sokaklara boşalttılar ve örgütlü mücadeleleri ile pek çok taleplerini elde ettiler.
Bizler de yok edilmek istenen küçük çiftçiler olarak, sendikalarda, kooperatiflerde, köylerimizde örgütlenerek haklarımızı almalıyız” dedi.