Murat Dağından sonra şimdi de Akdağ tehlike altında. Gedizli ve Uşaklı Çevreciler Akdağ'ı kurtarmak için harekete geçti.

Sıla bebek olayında yeni detaylar ortaya çıktı Sıla bebek olayında yeni detaylar ortaya çıktı

Gediz
Murat Dağı Yok Olmasın Platformu sözcüleri Funda Öz Akcura ve Ümit Alp, Akdağ Yok Olmasın Platformunun daveti üzerine Akdağ'a giderek incelemelerde bulundu. İki Platform işbirliği kararı aldı. Kütahya’nın Gediz ilçesinde maden arama faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. Son yıllarda Murat Dağı’nda yaşanan altın arama çalışmaları ve sürekli ÇED raporu hazırlama süreçlerinin ardından, şimdi de Gediz’in önemli su kaynaklarını besleyen Akdağ’da maden arama faaliyetlerine başlandı.

Murat Dağı
AKDAĞ’DA SONDAJ ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Gediz’in en önemli su kaynaklarından olan Akdağ’da, özellikle Susurluk Nehri ve Bursa'nın en büyük su kaynağı olan Emet Çayı’nın doğduğu yer olan bölgede maden rezerv kaynakları için sondaj çalışmaları yürütülüyor. 2012 yılında Maden Tetkik ve Arama ( MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda, Akdağ'da Molibden kaynaklarının bulunduğu tespit edilmesine rağmen, o dönemde maden çıkarımı yapılmamıştı. Ancak günümüzde, Gürlek Köyü, Pınarbaşı Köyü ve Yelki Köyü çevresinde bu maden için bir firma tarafından başvuru yapıldığı ve başvurunun, Kütahya İl Özel İdarep7 tarafından “su kaynaklarına geri dönülemeyecek derecede zarar vereceği” gerekçesiyle reddedildiği bildirildi.

Akdağ
TARIM ARAZİLERİ VE DOĞAL ZENGİNLİKLER TEHLİKEDE
Hem Murat Dağı hem de Akdağ’da gerçekleştirilecek maden arama faaliyetlerinin Gediz Ovası’ndaki tarım arazilerini tehdit ettiği ifade ediliyor. Tarım arazilerinin yok olma tehlikesi, bölge ekonomisini ciddi şekilde etkileyebilir.

Akdağ Muratdağı
Akdağ, Gediz sınırları içinde yer alıyor ve 2 bin 121 metre yüksekliği ile Murat Dağı’ndan sonra bölgenin en yüksek ikinci dağı konumunda. Yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda ve 200 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Akdağ, Ulugedik, Asar, Ulukür, Duguklukaya, Karkuyusu, Yayla ve Kirazlıpınar tepeleri ile biliniyor.

Muhabir: Salih Kılınç