Güneş paylaşımında; “Milletvekilimiz Fahrettin Tuğrul ile birlikte Milli Savunma Bakanımız Sn. Yaşar Güler’e hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk.

Uşak’ımızın Havalimanın ‘‘Stokaj Havalimanı’’ olması konusunda desteklerini istedik. Nazik kabullerinden ve desteklerinden dolayı Sn. Bakanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

TBMM’nin açılış toplantısında, gündem dışı söz alan CHP Uşak Milletvekili Dr. Ali Karaoba, “Uşak ili 377 bin nüfusu ile üvey evlat olmadığını hissetmek istiyor. 1998 yılında uçak seferlerine açılan havalimanımız 2011 yılında Zafer Havaalanının gölgesine bırakılarak uçuşlara kapatılmıştır.

Uşak Havalimanın bir an önce uçak seferlerine açılması ticarete katkısı açıısndan çok önemlidir. Eğer havalimanı olarak açılmayacaksa da ‘stokaj havaalnı olarak tahsis edilmesini istiyoruz.

Hava Tugayını Kütahya’ya, helikopter birliğini Isparta’ya kaptıran Uşak, stokaj havaalanını kimseye kaptırmak istemiyor Gereğini arz ederim” diyerek TBMM’de ilk kez Uşak Havaalanı’nın stokaj havaalanı olarak değerlendirilmesini istemişti.

STOKAJ HAVAALANI NE DEMEKTİR?

Uçakların, pandemi, parça beklenmesi, operasyonel, teknik vb gibi nedenlerle, 1 hafta veya daha uzun bir süre için uçuştan çekilerek yerde yatırılması zaman zaman gerekebiliyor.

Unutmamak gerekir ki, yukarıda yazdığımız üzere uçmadan bekletilen uçaklar, nasıl olsa uçuş yok diye aprona park edilerek kendi başlarına terk edilmezler. Çünkü Uçak gövdesinin, sistemlerinin, motorlarının, elektronik cihazların kullanılmayacakları süre içinde güneş ışığı, sıcak, soğuk, nem gibi etkenlerden olumsuz etkilenmemeleri/bozulmamaları için koruma altına alınması gerekir.

Bu koruma işleminin adı; “Prolonged Parking/Presevation/Storage” olup kısaca “Stokaj” olarak isimlendirilir.

Stokaj yapılacak uçağın öncelikle ne kadar süre ile yerde kalacağına karar verilmelidir. Stokaj süresi uçak tipine göre değişiklik gösterse de birbirine çok benzer.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK