Bu binada eğitim gören ev 10 köyden gelen yaklaşık 300 öğrencinin de 4 yıldır devam eden taşıma çilesi sona erdi. Şu anda bu köylerden gelen 75 öğrenci burada eğitim görüyor.

Uşak’ın merkeze bağlı Bozkuş Köyü’nde bulunan Bozkuş Ortaokulu, çevre köylerden gelenlerle birlikte yaklaşık 300 öğrencinin eğitim gördüğü taşımalı sistemin merkezi olan bir okul. 2021-2022 eğitim yılından önce okul binası depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltıldı.

Okulda eğitim gören öğrenciler Uşak kent merkezindeki okullarda eğitim görmeye başlarken, binada güçlendirme yapılacağı açıklandı. Binanın güçlendirme ve onarım işlemleri tamamlanıp ikinci döneme yetiştirileceği söylenmesine rağmen, okula bir çivi bile çakılmadı.

Uşak Merkeze bağlı Bozkuş, Ortaköy, Karlık, Çarıkköy, Altıntaş, Mesudiye, Kılcan, Bozköy, Göğem ve Gücer köylerindeki çocuklar, Uşak Merkezde bulunan Elmalıdere İlkokulu ve Uşak Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitim görmeye başladı.

Veliler, çocukların okula gidip gelebilmek için her gün 4 saati yollarda geçirmelerinden yakındı. Nihayet bütün sıkıntılar sona erdi ve geçen yıl, Uşak Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğünün gayretleri ile çalışmalara başlandı ve Bozkuş Köyü İOrtaokul binalarında eğitime başlandı.

Okullarına kavuşan öğrenciler ve veliler 4 yıldır süren sıkıntılarını çözdüğü için Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü ve Uşak Valiliğine teşekkür ettiler.

Bozkus (1)-1

Bozkuş Köyü İlk ve Ortaokul binaları 4 yıldır niçin yapılamadı?

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından merkezden gerçekleştirilen deprem tahkikleri sonucunda, Yüksel Proje Uluslararası A.Ş. Müşavirlik firması tarafından röleve projeleri ve maliyet hesapları hazırlanan, Uşak-Merkez Bozkuş İlkokulu ve Ortaokulu için, Bakanlığımızca yapısal olarak güçlendirme kararı verildi.

13.04.2021 tarihinde 2021/159824 ihale kayıt numarası ile güçlendirme ihalesine çıkıldı.

1.718.190 TL bedel üzerinden, 07.05.2021 tarihinde, Yasin Çiğdem üzerine ihale edilmiş, 120 gün süre verilerek güçlendirme inşaatına başlandı.

Güçlendirme uygulamaları faaliyet çalışmaları esnasında görülen uygulama projeleri ile okul binasına ait projelerin uyuşmazlığı nedeniyle çalışmalar durduruldu.

Uşak’ta bulunan dünyanın 5. büyüğü iflasın eşiğinde Uşak’ta bulunan dünyanın 5. büyüğü iflasın eşiğinde

Okul binaları, güçlendirme ve onarım inşaatı kapsamında yürütülen çalışmalarda röleve projeleri ile okul binasının mevcut durumu arasında uyuşmazlıklar bulunması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığından görüş talep edildi.

Millî Eğitim Bakanlığınca ilgili firmaya inceleme ve revizyon yaptırılmış, ilgili firmaca revize edilen projeler 2018 yılı deprem yönetmeliğine göre hazırlandığından binalarla ilgili güçlendirme projelerinin uygulanması Millî Eğitim Bakanlığınca uygun görüldü ve ilgili kurum ve kuruluşlara inşaata başlaması yönünde resmi yazı ile gerekli bilgilendirme yapıldı.

Yüklenici Yasin Çiğdem İnşaat’ın dilekçesine istinaden, 13 Mayıs 2022 tarih ve 31834 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 5546 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararına göre tasfiye işlemleri başlatıldı.

Okul binalarının depreme karşı incelenmesi, güçlendirme proje hazırlanmasına yönelik hizmet alımı yapılarak, 19.12.2022 tarihinde P-Delta Mimarlık ve Mühendislik Ömer Yıldız ile sözleşme imzalandı.

Hazırlanan projelerle beraber 31.05.2023 tarihinde 2023/462734 ihale kayıt numarası ile ihaleye çıkıldı ve 13.880.000 TL bedel üzerinden Özgür Barış üzerine ihale edildi. 12.07.2023 tarihinde sözleşme imzalanarak güçlendirme işlerine başlandı.

Bozkuş İlkokulunun imalatları fiziki gerçekleşmesi %95 seviyelerinde olup, Bozkuş Ortaokulu eğitim binası imalatı tamamlanarak eğitim ve öğretim hizmetlerine hazır hale getirildi.

Muhabir: SALİH KILINÇ