Ergün, Sıfır atık projesi sayesinde Uşak’ta 42 bin 300 ağacında kesilmekten kurtarıldığı bilgisini verdi.
“5 – 9 Haziran Türkiye Çevre Haftası ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü” kapsamında Uşak’ta etkinlikler düzenlendi.
Etkinlikler, sabah Uşak Çevre Şehircilik ve İklim Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konmasıyla başladı. Daha sonara Banaz İlçesine bağlı Kızılhisar köyü göledine depremde yaşamını yitiren insanlarımızın anısına Vali Ergün tarafından çelenk ve bir ördek suya bırakıldı.
Yaklaşık bin metre yükseklikteki Üzeyir Yaylasına geçildi. Burada günün anlam ve önemini belirten konuşma ve şiirlerin ardından minikler uçurtma, çuval ve çember yarışması yaptı. Çevre temizliği ve ikramların ardından etkinlik sona erdi.
Etkinlikte bir konuşma yapan Uşak valisi Dr. Turan Ergün, ““5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası’nda güzellikleri korumak ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde bırakabilmek için çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenliyoruz.
Bu yılki etkinliklerimize geçtiğimiz Şubat ayında yaşadığımız ve 85 milyon insanı yürekten etkileyen depremde canlarını yitiren insanımızı anmak için Kızılhisar Göledine çelenk bırakarak başladık.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından 81 ilde “Temiz deniz temiz dünya” temasıyla kutlanan bu hafta kapsamında denizlerin ve doğanın korunması, iklim değişikliği ve kirlikten korunması ön plan çıkarılacak. Denizle ve doğanın korunması, iklim değişikliği, denizlerin karalarla bağlantısının temizliği çeşitli etkinliklerle vurgulanacaktır.
Her ne kadar Uşak’ta deniz olmasa da üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin çevresini ve güzelliğini koruyarak gelecek nesillere devredebilmek temel görevlerimiz arasındadır.
Yaklaşık 8 bin 500 kilometre kıyı uzunluğu bulunan denizlerimiz, bir çok vatandaşımıza geçim kaynağı olmakta, turizmin en önemli unsuru ve ticari özellikleri ile çok önemlidir. Böylesine öneme haiz denizlerimizi korumak başlıca vazifemizdir.
Dünyamızın doğal Kaynakları için geri dönüşü olmayan bir sona yaklaştığımız düşünürsek, çevre için acil önlemler almak hepimizi için acil görevdir. İsrafın önlenmesi, atıkların kontrol altına alınması ve atıkların geri dönüştürülmesi tekrar ekonomiye kazandırmaması ve gelecek nesillere temiz bir Türkiye ve çevre bırakılması bizim hedeflerimiz arasındadır.
Hepinizin bildiği gibi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi, Emine Erdoğan Hanımefendi öncülüğünde sıfır atık projesi başlatılmış, bu projede ortaya konan bazı ilkeler de yasal zorunluluk haline gelmiştir.
Sıfır atık yönetimi projesi kapsamında Uşak’ta 1437 eğitim faaliyeti gerçekleştirildi. 65 bin 352 vatandaşımıza bilinçlendirme eğitimi yapıldı. 2071 kurum, kuruluş ve işletme tarafından atık üretim sistemi kuruldu. Bu kapsamda 12 milyon kilogram geri dönüştürülebilir atık kaynağından toplandı. 22 milyon 500 Kw/saat elektrik enerjisi ve 70 bin 500 metreküp su tasarrufu ve 3 milyon 600 bin petrol tasarrufu sağlandı.
Bir milyon 144 bin sera gazı salınımı ile de 42 bin 300 ağacın kesilmesinin önüne geçildi. Valiliğimiz başta olmak üzere ilimizde geri dönüşüm atık sistemi kuran 1309 kamu kurumu ve kuruluşu ve özel işletmeye de Çevre Şehircimi ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından ‘Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ düzenleyerek takdim ettik. Ben çevre temizliği ve korunmasında çocuklara ve gençlere çok güveniyorum” dedi.
(SALİH KILINÇ / HABER)