Çevreci Yeşil Diyaliz Derneği 2. Sürdürülebilir Nefroloji Sempozyumu Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda yapıldı.
Açılış konuşmaları Uşak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr Lütfi Özav, Uşak Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Kaya, Çevreci Yeşil Diyaliz Derneği başkanı Prof. Dr. Soner Duman tarafından yapıldı.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sempozyum başkanlığı ve bilimsel sekretaryasını Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Başkanı Prof. Dr. Ender Hür ve eğitim sorumlusu Doç Dr. Zelal Adıbelli yaptı. Sempozyuma Afyonkarahisar, Bursa, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Uşak ve Zonguldak illerinden alanında başarılı akademisyen öğretim üyeleri, uzmanlar ve sağlık profesyonelleri katıldı. Sempozyumun ana teması suyun korunması ve yaşam kalitesinin arttırılması oldu.
Dernek başkanı Prof. Dr. Soner Duman ve yönetimde yer alan üniversite öğretim üyelerinden alınan bilgiye göre “Çevresel sorunlar, kronik böbrek hastalığı tanılı nüfusun artışına neden olabileceği gibi, son dönem böbrek hastalığının (SDBH) tedavi seçenekleri arasında en yaygın uygulanan diyaliz tedavisi de su ve enerji tüketimi, sera gazı emisyonları ve atık üretiminin ortaya çıkardığı karbon ayak izi nedeniyle yüksek derecede olumsuz çevresel etkiye sebep olmaktadır.
Dünya genelinde 2 milyona yakın hasta diyaliz tedavisi görüyor
Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de SDBH tanısı olan hasta sayısı oldukça fazladır ve dünyada Hemodiyaliz (HD) tedavisi alan 2 milyona yakın hasta mevcuttur. Böbrek hastalıkları ve diyaliz tedavilerine yönelik hizmet veren tesisler, enerji ve su tüketiminin yanı sıra, farklı atık türleri açığa çıkarabilmektedir; çoğu Hemodiyaliz merkezinde, işlem için gerekli olan yüksek kaliteli suyun üretimi esnasında ortaya çıkan reddedilmiş su, kanalizasyona akıtılmaktadır. Kullanılan teknolojik tıbbi gereçler, ilaçlar ve tek kullanımlık ürünler farklı atık türleri açığa çıkartmaktadır. Bunlarla birlikte, hastaların ve sağlık personellerinin ulaşım, beslenme, temizlik, hijyen gibi fiziksel ihtiyaçları ve güvenli tesis olanaklarını sağlamak için enerji tüketimine gereksinim duyulmaktadır. Küresel ısınmanın giderek daha ciddi sorunlara neden olduğu günümüzde, doğal ekolojik dengenin, gezegenin, doğal sistemlerinin ve kaynaklarının korunmasının yanı sıra, karbon emisyonu ve iklim değişikliğine neden olan çevresel etmenlerin azaltılması ve ortadan kaldırılması için her alanda olması gerektiği gibi Nefroloji alanında çalışan uzmanların ve kuruluşların da yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için çaba sarf etmesi gerekmektedir’’ denilmiştir.
Çevreci Yeşil Diyaliz Derneği (ÇEYEDD) tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Nefroloji Sempozyumlarının’ ilki Zonguldak’ta gerçekleştirildi. Sempozyumda Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Ender Hür’ ün oturum başkanlığında, üniversite öğretim üyelerinden Doç. Dr. Zelal Adıbelli’ nin tez danışmanlığını yaptığı bir çalışmada; Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Uşak Eğitim Araştırma Hastanesi Hemodiyaliz Merkezinde tedavi gören hastalara İl Sağlık Müdürlüğü Proje Birimi ve Halk Eğitim Müdürlüğü öğretmenleri Zarife Çekçek ve Özge Şahin İydir tarafından hastaların el sanatları ile üretime katılmaları, aynı zamanda tedavi seansı boyunca müzik eğitimi ve koro çalışmaları ile sosyalleşmeleri sağlanarak yaşam kalitelerinin yükseltilmesi hedeflendiği çalışmaya atıf yapmıştır. Çalışmanın tamamlanmasıyla, 6 Eylül tarihinde yapılan 2. Sürdürülebilir Nefroloji Sempozyumunda tez çalışmasının sonuçları sunuldu. Müzik öğretmeni Özge Şahin İydir sabah oturumu sonunda arka fonda hemodiyaliz hasta korosunun videosu eşliğinde canlı performans yaptı.
Hemodiyaliz hastaları ve el sanatları öğretmeni Zarife Çekçek’ in hazırlamış olduğu el sanatları sergisinin açılışı Uşak Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Kaya, dernek başkanı Prof. Dr. Soner Duman, yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Ender Hür ve Doç. Dr. Zelal Adıbelli’ nin katılımlarıyla gerçekleştirildi.