Altınokta Körler Derneği Uşak Şubesi, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Güvenlik Günü münasebetiyle bir farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdi.

Beyaz Baston

Eski Belediye binası önünde toplanan dernek üyeleri Tiritoğlu Parkı’na kadar yürüdü. Uşak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zekai İnan, siyasi parti ve sivil toplum derneklerinin üyeleri de farkındalık yürüyüşüne eşlik etti.

Serkan Çiğdem-1

Altınokta Körler Derneği Uşak Şube Başkanı Serkan Çiğdem bir basın açıklamasında bulundu.

Günün anlam ve öneminin tarihçesinden bahseden Çiğdem, “1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar Londra sokaklarında. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931’de Fransız körlerinin örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. John Kenndy zamanında 1963’te 15 Ekim günü, “Beyaz Baston Güvenlik Günü”olarak ilan edilir. Hatta Beyaz Baston Yasası çıkarılarak beyaz baston kullanımının hem kullanıcılar hem de muhatapları tarafından uyulması gereken kuralları saptanır. Sonunda 1969 yılında Srilanka’nın başkenti Colombo’da toplanan Dünya Körler Federasyonu 15 Ekim gününü, tüm dünyanın körleri için Beyaz Baston Körler Günü olarak kabul eder” dedi.

Beyaz bastonun körler için önemi

Beyaz bastonun körler için bağımsızlığı ve özgürlüğü temsil ettiğini söyleyen Çiğdem, “ Diğer insanlar için ise, körlüğü temsil eder. Kamuoyu körü, beyaz bastonuyla tanır. İkinci olarak körün güvenliğini sağlar beyaz baston. Çukurları, engelleri algılayarak onlardan sakınmasının olanağını sağlar. Bu sayede mesafeleri ve engelleri aşarak hedefine ulaşmasını mümkün kılar. Beyaz bastonlu körü görenler için bir “dikkat” işaretidir beyaz baston aynı zamanda. Onu gören yaya, gereksinmesi varsa yardıma koşabilir. Onu gören sürücü, bir kazaya meydan vermemek için daha dikkatli davranabilir.

Kör için bir öz-güven aracıdır, en yakın arkadaştır. Beyaz baston sayesinde kimseye gereksinim duymadan ya da bağımlı olmadan hareket edebilen kör, giderek kendine olan güvenini pekiştirir. Bugün baston körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürlüklerini simgeleştiren en önemli araç haline gelmiştir. O aynı zamanda en yalın iletidir kamuoyuna: işte ben buyum, körüm. Körlüğümden utanmıyor, ezilmiyorum. Kimseye yük olmadan mesafeleri aşıyor, hedefime ulaşıyor ve özgürlüğümü yaşıyorum. Hükümetimizden talebimiz şudur ki Engellilerin kullandığı ortez, protez, beyaz baston ve ekran okuyucuların KDV’den muaf olarak satılmalarını istiyoruz. Biz Altınokta körler derneği olarak yerel yönetimlerden üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istiyoruz. Kaldırımların görme engellilere göre düzenlenmesini, kaldırım işgallerinin önlenmesini istiyoruz. Sesli ışıkların arttırılmasını, bakımlarının yapılmasını istiyoruz. Kaldırım işgallerinin önlenmesini işgal eden esnaflara gerekli yaptırımın ve cezanın verilmesini istiyoruz. 5378 sayılı engelliler yasasının gerekli hükümlerinin yerine getirilmesini erişilebilirlikle ilgili hükümlere ivedilikle uyulmasını talep ediyoruz” dedi.

Beyaz Baston Hediyesi

BİK Genel Müdürü Erkılınç “İnternet sitesi okurları bir günde nereye gitti?” BİK Genel Müdürü Erkılınç “İnternet sitesi okurları bir günde nereye gitti?”

Ardından günün anlam ve önemine ithafen 1 Eylül İlkokulu öğrencisi Ela Doğan ve bir kişiye daha beyaz baston hediye edildi. 

Muhabir: Ece Yıldırım