Uşak’ta küçükbaş hayvanlarda görülen ve öldürücü olan çiçek hastalığı nedeniyle merkez ilçeye bağlı 7 mahalle ve 11 köyde küçükbaş hayvan giriş ve çıkışı hastalık önleninceye kadar süresiz durduruldu.
Uşak Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü imzasıyla köy muhtarlıklarına gönderilen bir yazıda; “İlimiz merkez Bölme Mahallesinde küçükbaş hayvanlarda koyun keçi çiçek hastalığı çıkmış olup koruma ve gözetim bölgelerinde bulunan il merkezine bağlı olan Ovademirler, Mahallesi, Bölme Mahallesi, Kurşunluk Mahallesi, Yavı, Hocalar, Elmacık, Selikler, Karahasan, Yeşildere, Kayaağıl, karaağaç, Çınarcık, Kaşbelen, Hacıkadem, köyleri, Merkez Elmalıdere Mahallesi, Kuyucak, Kalfa Muharremşah mahalleleri ve Koyunbeyli köyünde koyun, keçi türü hayvan hareketleri kısıtlanmış olup hastalık sönünceye kadar hayvan giriş ve çıkışları yasaklanmıştır” denildi.
KOYUN – KEÇİ ÇİÇEK HASTALIĞI
Koyun ve keçilere özel koltuk ve kuyrukaltı derisinde küçük çiçek lezyonlarınınoluşması ile karakterize bulaşıcı viral birhastalıktır. Hastalığın ağır seyrettiği durumlardagenç hayvanlarda ölümlerde görülür.
Hastalığın etkeni bir virüstür. Virüsderinin epitelyum hücrelerinde bulunur. Yayılma direkt olarak meydana gelir. Solunumyoluyla, derinin kabuklarıyla, hastalık etkenlerinin vücuda girip yayılmaya başladığıdönemlerdeki kan nakilleri ile kolayca bulaşır.
Çiçek virüsü akciğerlerde, yemek borusu, mideve bağırsak kanalında oluşan kabarcıklar içindede bulunduğundan koyunlar burun akıntısı, solunum havası, salya ve sütle virüsü dış ortamaçıkarırlar. Virüs dış ortama dayanıklıdır.
Hastalıklı sürülerin karanlık ve serin ağıllarında2 yıl, meralarda ise 2 ay süre ile canlı kalır.Direk güneş ışığında kısa sürede etkisiz halegelir.
Kuzularda hastalık ağır seyreder. Belirgin birdüşkünlük, bitkinlik yüksek ateş, göz ve burunakıntısı görülür. Kuzularda kılsız bölgelerdetipik çiçek belirtileri oluşmadan sindirim,solunum ve ürogenital sistemlerde çiçeklezyonları oluşabilir. Kuzulardaki ölüm oranı %50’ye kadar çıkabilir. Ergin koyunlarda hastalık daha hafif seyreder.