Peki bu miting düzenlendiğinde Osmanlı İmparatorluğu ve Uşakta neler yaşanıyordu?
Gelin gerisini Uşak tarihi Araştırmacısı Sevgili Ömer Aşçı’nın kaleminden öğrenelim.
12.Kolordu Komutanlığı; Birinci Balkan Savaşı Dönemi'nde 1911 yılında Osmanlı Ordusu tarafından teşkil edilmiştir. Mondros Ateşkes Anlaşması sonrası Erkanıharbiyeyi Umumiye Riyaseti ‘nin 6 Kasım 1918 tarihli emriyle bağlısı 23.Tümen Komutanlığı ve bağlı olduğu II. Ordu Komutanlığı ile birlikte 12.Kolordu Komutanlığı'nın Konya Vilâyeti’ne nakil edilmesi kararlaştırılmıştır.
12.Kolordu Komutanlığı'na Albay Fahrettin(Altay)Bey atanmıştır. Batı Anadolu Umum Kuvayi Milliye Kumandanı Ali Fuat(Cebesoy)Paşa, Afyon, Kütahya, Burdur ve Isparta Havalisi Mıntıka Komutanlığı'na 20.Kolordu Komutanlığı'na bağlı 23.Tümen Kumandanı Ömer Lütfü (Argeşo) Bey’i atamıştır.
Yunan Küçük Asya Ordusu’nun ilerleyişi karşısında Batı Cephesi’ndeki Salihli ve Bozdağ Cepheleri ’ne sevk edilmiştir. Harbiye Nezareti’nin 13 Ekim 1919‟da yayınladığı bir emirle, 20. Kolordu’nun 23. Tümeni ile bağımsız 57. Tümeni 12. Kolorduya, 12. Kolordunun 11. Tümenini de 20. Kolorduya bağlanmıştır.
23.Tümen Komutanı Yarbay Ömer Lütfi(Argeşo)Bey 16 Kasım 1919 günü Harbiye Nezareti’ne çektiği telgrafta Uşak Cephesi’ndeki vaziyeti şöyle aktarmaktadır ;
Konya/16 Kasım 1919
Harbiye Nezareti’ne
1. Kolordu cephesinde bir değişiklik yoktur.
2. Soma’ya Yunanlıların taarruz için hazırlandıkları Alaşehir ve civar kumandanlığının yazısı ile Yirmi Üçüncü Fırka’ dan bildirilmiştir. General Milne’nin tahdidi hudut teklifini protesto etmek üzere Alaşehir, Uşak, Gediz, Demirci ve Salihli Heyeti Milliye’lerinin miting yapacakları da aynı fırka tarafından haber verilmiştir.
3. Alınan bilgilere göre ayrı ayrı Konya’ya gelmekte olan Fransız subayları tren hattını teslim için geliyorlarmış.
4. Ulukışla’dan Katma ’ya kadar bütün tren hattını Fransızlar teslim etmişlerdir.
5. Kilis’in Fransızlar tarafından işgaline karşı ahaliye engel olmak için makineli tüfeklerle donatılmış bir Arap müfrezesinin Halep’ten Kilis’e geldiği haber alınmıştır.
6. Adana ahalisi her an bir tehlike karşısında bulunduğundan bu günlerde bir çoğunun yerlerini terk etmekte olduğu, hala Adana’da bulunan ufak bir İngiliz müfrezesinin Adana’dan ayrılmasından sonra katliam yapılacağı söylenmektedir.
7. Nezaretinize ve On Dört, Yirmi ve Üçüncü Kolordulara bildirilmiştir.
On İkinci Kolordu Kumandanı Albay Fahrettin(Altay)
Kaynak: Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk, Cilt I, s. 126.
Türk İstiklal Harbi, Cilt: II, Batı Cephesi, 2.Kısım, s.108
BOA. HR. SYS. 2555-2/26, 27