Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Burhaniye köyünde yetişen endemik çiçek türü ters laleler yılın sadece 20 günü yaşıyor, nesli tehlikede olduğu için koparmanın cezası da yüksek.

Terslale (3)

Uşak’ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi? Uşak’ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi?

Ağlayan gelin olarak bilinen, ters laleler Türkiye’nin belirli bölgelerinde yetişiyor. Dünyanın en nadide çiçekleri arasında yer alan ters laleler nesli tehlikede olan bir çiçek türü. Burhaniye köyünde yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan ters lale çiçeği bu yılda açtı.

Terslale (1)

Yüksek bölgelerde yetişen ve görünümüyle göz kamaştıran çiçek türü sarı ve kırmızı renkleriyle göz kamaştırıyor. 12 ay yer altında kalan ve yılda 20 gün yaşayabilen ters lale havaların ısınmasıyla beraber geçen yıla göre bu yıl erken çiçek açtı. Koruma altına alınan çiçeği koparan, zarar veren ya da kıranlara yönelik 75 bin lira ceza kesiliyor.

Köy halkı çiçeklere gözü gibi bakıyor. Köylüler, ters açan lalenin baharın müjdecisi olduğuna inanıyor.  Devlet tarafından koruma altına alınan bu çiçeği koparmanın cezası 75 bin lira. Burhaniye köylüleri bu nadir çiçeğe basmamaya, kırmamaya, koparmamaya özen gösteriyor.

Terslale (4)

Uşak Tanıtım Kültür Gönüllüleri Derneği(UTKGD) Başkanı Mehmet Keyvanoğlu, lalelerin açıldığı bu zamanları takip ederek 9 yıldır Burhaniye köyüne geldiklerini açıkladı.

Burhaniye köyünde açan ters lalelerin öyküsünü de anlatan Keyvanoğlu; “Burhaniye köyü sakinleri 93 Rus Harbi denilen savaş sonrası Bulgaristan’dan Uşak’a gelerek bu köye yerleşmişler. Gelirken de yanlarında ters lale soğanı, normal lale, sümbül, diğer çiçeklerden, erik, elma ve armut gibi ağaç fidanları getirmişler.

Yani bu ters laleler, bu topraklara 137 yıl önce gelmiş. O gündür bugündür çiçek açıyor. Bizde UTKGD olarak her yıl geliyoruz” bilgisini verdi.

Muhabir: SALİH KILINÇ