29 EYLÜL 1922

“İtilaf Devletleri temsilcisi Fransız Diplomat Henry Franklin-Bouillon ile Başkumandan Mustafa Kemal Paşa 28 Eylül 1922 günü İzmir'de dört saat süren bir toplantıda ateşkes antlaşması koşullarını müzakere ettiler. Başkumandan Mustafa Kemal Paşa ,29 Eylül 1922 günü Mudanya Konferansı'nın kabul edildiğini, İsmet (İnönü) Paşa'nın delege olarak atandığını bildirmiştir. Fransız Diplomat Henry Franklin-Bouillon başkanlığındaki heyet İzmir'den hareketle Yunan Küçük Asya Ordusu'nun yakarak terk ettiği Uşak Kazasına kadar uzayan işgal sahasını ziyaret etmiştir. The Rome Daily Sentinel Gazetesi Fransız Diplomat Henry Franklin-Bouillon başkanlığındaki Fransız Heyeti'nin inceleme gezisinden şöyle bahsetmektedir ;

 M. Franklin-Bouillon, Türkiye'nin son zaferi sonucunda artık yüzleşecek bir düşmanı yok dedi. Fransız devlet adamı, İzmir’de otuz altı saat geçirdiğini söyledi, bunların altısını ya da yedisini konferanslara adadı, geri kalanını Yunanların tahrip ettiği alanları ziyaret etmekte harcadı. Manisa şehrindeki 11,000 evden sadece 1,000'inin kaldığını açıkladı.

 Bu gezide Fransız Heyeti'ne Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ve kurmay heyeti de eşlik etmektedir. Ve Uşak Kazasında çektirdikleri hatıra fotoğrafı  aşağıdadır.”

Kaynaklar;

Narin için ismini değiştirdi Narin için ismini değiştirdi

https://twitter.com/mesutuyar10/status/1340317973744132096

https://www.ismetinonu.org.tr/tarihte-bugun-20-ekim/

Kaynak: Bülten