Yazar ve Çevre Aktivisti Uğur Sümer’in avukatları İpek Sarıca ve Senih Özay vasıtasıyla TÜPRAG Kışladağ Altın Madeni ÇED raporuna olumlu görüş veren Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıkları aleyhine açtığı ÇED Raporu iptali davası Manisa 1. İdare Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Dava 1-1

Ancak, Uğur Sümer vazgeçmedi ve TÜPRAG Altın Madeninin 21 yıl önce aldığı ÇED raporuna olumlu onayı veren Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM)’ne şikâyet etti.

AHİM’den de olumlu görüş alan Sümer, Uşak İdare Mahkemesi tarafından verilen her iki bakanlığında yeniden yargılanması kararıyla ilk raundu kazanmış oldu.

Dava 2

Mahkeme davacılara hak ihlali yapıldığına hükmetti

Başkan Hâkim İslam Kaya, üye Hâkim Arzu Yeşilkaya ve üye Hâkim Onur Demir’den oluşan Uşak 1. İdare Mahkemesi heyeti; “Başvurucuların hak ihlal tespiti taleplerini eksik değerlendirip yanlış sonuca gittiği iddialarıyla yapılan başvuruda AHİM tarafından 14/11/2023 tarih ve 48173/18 Sayılı kararı ile dava dosyasındaki belgelerin başvuranlara iletilmemesi nedeniyle sözleşmenin 6 & 1 maddesinin ihlal edildiğine” karar verdiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda, bilirkişilerce değerlendirilen belgelerin taraflara tebliğine, tarafların gerek bilirkişi raporuna gerek tebliği edilen belgelere yönelik beyanları için 2 hafta kesin süre verilmesine 09/10/2024 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Açıklanan nedenlerle, yukarıda belirtilen mevzuat hükmü gereği yargılanmanın yenilenmesi isteminin kabulüne 09/10/2024 tarihinde oy birliği ile karar verildi” ifadelerine yer verdi.

Uşaklılar! Ölmeden yer altındaki bu cenneti mutlaka görün Uşaklılar! Ölmeden yer altındaki bu cenneti mutlaka görün

Uğur

Sümer; “En başından bu yana halka doğrular söylenmedi”

Uzun yıllardır TÜPRAG Altın madeni tarafından çevreye zarar verildiğini belirterek mahkemelere başvuran Yazar ve Çevre Aktivisti Uğur Sümer; “Hem AHİM hem de Uşak İdare Mahkemesi kararları haklılığımız ortaya koyuyor. Bölgede kanser vakaları arttı. Tarım ve hayvancılık yapılamıyor. En başından bu yana Kışladağ’da altın madeni çıkaran şirketin gerçekleri halktan gizlediğini biliyorum. Örneğin bölgede 1 kilometre çapında yaklaşık 900 metre derinliğinde devasa bir çukur açılmış. Altın şirketi burada birkaç metre su olduğunu belirtmiş.

Şirketin eksik belgelerine rağmen olumlu ÇED raporu veren Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıkları yeniden yargılanacak ev bilirkişi raporları bize de verilecek. O zaman gerçekleri göreceğiz.

Birilerinin kâr hırsı uğruna memleketimin mahvolmasına göz yumacak değilim. Bu iş nereye kadar giderse sonuna kadar takipçisiyim dedi.

 

Muhabir: SALİH KILINÇ