Bizde https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi olarak bu sorunun cevabını Uşak Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Bayık’a sorduk. Bayık, Uşak’ta kullanılan doğalgaz sistemlerinin güvenirliliği ve doğalgazı tüketiminin ekonomik bir şekilde yapılması konusunda oldukça yararlı bilgiler verdi.

İşte Bayık’ın verdiği bilgiler:

Uşak’ta doğalgaz kullanımında hermetik sistemler kullanılıyor

 “İstanbul’daki patlama hakkına bilgi vermek gerekirse; doğalgazın ilk kez kentlerde kullanıldığı zamanlarda, İstanbul ve Ankara’da “Bacalı tip” denilen cihazlar kullanılıyordu. Eski bacalı delerek kombinin çıkışını bağlamak suretiyle gerçekleşiyordu. Bu durumda ortamın oksijenin tükenmesine neden oluyordu. Patlamalar bu yüzden gerçekleşiyordu.

İlimiz Uşak’ta 2055 yılından bu yana bu tür cihazları kullanmamaya çalıştık.  2010 yılından sonra hiç kullanmadık. Bacalı cihazlar çok güvenli değil. Uşak’ta kullanılan cihazların yüzde 99,9’u’u hermetik cihazlardır. Bu hermetik cihazlar ortamdaki oksijeni tüketmezler. İç içe geçmiş iki bacadan oluşur. Birisi pis havayı dışarıya verir. Diğeri de temiz havayı içeri alır. Uşak’ta kullanılan hermetik cihazlar, dünyada kabul edilen en güvenilir sistemdir. Bu konuda Uşak halkının içi rahat olsun.

Güvenli doğalgaz kullanımı için mutfak pencerelerindeki menfezleri kapatmayın

Güvenli doğalgaz kullanımı için tek yapmamız gereken dışarıdan hava giren menfezlerimizi kapatmamaktır. Alarm cihazı kullanan daireler var. Ancak, alarm cihazları çok güvenilir değil.  Bizim tek güvencimiz mutfaktaki menfezlerdir. Bu menfezleri lütfen kapatmayalım.

‘Bakım yapacağız’ diyen dolandırıcılara dikkat!

Kış yaklaşıyor. Kombilerine çalışmasına az bir zaman kaldı. Kombileri çalıştırmadan önce mutlaka önce kombilerinizi yetkili servislere bir bakım yaptırmanız öneririm.

Bakımınızı mutlaka yetkili servislere yaptırın. Son yıllarda yetkisiz servislerin sayısı ilimizde de çoğaldı. Bir de şu konuda uyarmak istiyorum: “Servis süreniz dolmuş” diye sizleri arayan numaralara kesinlikle itibar etmeyin. Mutlaka bildiğinizi ve güvendiğiniz bir servisi arayın. Bu yöntemle dolandırıcılık olayları çok fazla olmaya başladı.

Son zamanlarda doğalgaza gelen zamlardan dolayı birim fiyatları çok yükseldi. İmkânımız varsa tasarruf için mutlaka binamıza yalıtım yaptıralım.

Uşakspor yenilgiyi hakeme bağladı Uşakspor yenilgiyi hakeme bağladı

Yalıtım yaptırma olanağımız yoksa oda termostatlarını kullanalım. Doğalgaz harcamalarında yüzde 3, yüzde 5 tasarruf sağlarız.”

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK