Uşak Valisi Ergün; “Gazilerimiz vatanseverliğin ve kahramanlığın abideleridir” Uşak Valisi Ergün; “Gazilerimiz vatanseverliğin ve kahramanlığın abideleridir”

İttihat ve Terakki Partisi İzmir Kâtibi Mesulü(Ege Bölge Sorumlusu) Mahmut Celal(Bayar)Bey 27 Mayıs Darbesini yapan Cemal Madanoğlu'nun babasını şöyle anlatıyor;

Eşme Kazası Kıran Köylü Madanzade Hacı Mustafa Zekai(Madanoğlu), Eşme Reddi İlhak Cemiyeti’nin ve Eşme Müfrezesi ’nin kuruluşunda tahsildar olarak görev almıştır. Topladığı paraları Yunan Küçük Asya Ordusu’nun Alaşehir üzerine ilerlemesiyle alarak İzmir’e kaçmıştır. Yunanlıların gözüne girmek için Eşme Kaymakamı 'Türk çeteleri ile haberleşiyor' diye Tevfik ettirmiş: Yunanlılar da kaymakamı yolda öldürmüşlerdir. Bundan sonra Madanoğlu Mustafa, Yunanlıların Eşme kaymakamı olmuş: Kardeşi Mehmet Efendi'yi eytam müdürü (yetimlerin paralarını muhafaza ve işletmeye memur) kardeşinin oğlu Mustafa Bey'i mal müdürü, bu da amcası Lütfü Bey'i Güre bucağı tahsildarı tayin eylemiştir.

Yeni kaymakam ilçe merkezine altı kilometre mesafede kendi köyü olan Kıran'da yetmiş, seksen kişilik maaşlı ve silahlı bir kuvvet vücuda getirmiş, merkezi Güney Köy istasyonu olan Papayorgi adındaki Yunanlı kumandan ile işbirliği yapmış; bu suretle Eşme ilçesini idaresi altında bulundurmuştur. Yunan işgal bölgesindeki şimendifer hattını bozmak ve köprüleri tahrip etmekle görevli gönüllü milis kuvvetlerimiz, Güney Köy istasyonuna giderlerken Yunan hizmetindeki kaymakamın Kıran köyündeki kuvvetleri ile karşılaşmışlar, aralarında yedi saat devam eden müsademe olmuş. Milis kuvvetlerimizden biri yaralı olarak gizlendi ği yerden geçen bir çobandan, kendisine yardım ricasında bulunmuş, hamiyetli çoban bu ricayı is 'af ederek Tokmak köyünden Ömer Hoca adındaki birisine haber vermiş, bunun da delaletiyle yaralı fedai çırpıcılar köyünde arkadaşlarına teslim olunmuş, zavallının hayatı kurtarılmıştır. Ömer Hoca'nın isteği ile müfrezenin kumandanından yaralının teslim alındığına dair bir

de mektup alınmış. Ömer Hoca bu teslim mektubunu saklamıştır. Madanoğlu Mustafa, Yunanlılara iki sene kaymakamlık yapmıştır. Son zaferin tahakkuku karşısında Yunanlılar memleketi bırakıp kaçarlarken, o da Kula'da ordu kumandanına teslim olmuş ve muhakeme. edilmiştir.

Ömer Hoca'nın sakladığı mektubu meydana çıkarması üzerine Türk ordusuna silah kullandıkları da anlaşılmış ve nihayet yukarıda yazdığım 150'lik listede yerini almıştır. (Eşme'de yapılan bir etütden mealen özetlenmiştir.)

Celal Bayar, Ben de Yazdım Millî Mücadeleye Giriş,cİLT:8,Sabah Kitapları:55,1997,İstanbul,s.242-243

Muhabir: SALİH KILINÇ