Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım’ın belediye başkanı adyı iken vaatleri arasında ilk sırayı tutan "Çelik Tekerlekli Hafif Raylı Nostaljik Tramvay Hattı" ÇED raporu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Uşak Müdürlüğü tarafından “ÇED raporu gereklidir” yönünde görüş belirtildi.

Uşak merkez ve Bölme mevkiinde yapılması planlanan otogar arasında toplam 11 kilometre olarak tasarlanan "Çelik Tekerlekli Hafif Raylı Nostaljik Tramvay Hattı" için Ağustos ayında tanıtım toplantısı düzenlenmiş ve geçtiğimiz Ocak ayında hizmete gireceği açıklanmıştı.

Ancak, ÇED raporunun istenme nedeni olarak: proje alanının seçilme nedenleri, İşletme aşamasında Çevresel Etkileri, Öncelikli Etkilerin Belirlenmesi ve Alınacak Önlemler başlığı altındaki bölümler ve güzergah boyunca alt yapı sorunlarına alınacak önlemlerin yetersiz görülmesi, mevcut araç ve yaya trafik yükü göz önüne alınarak trafiği aksatacağı gibi nedenler gösterildi.

T A M V A Y 1

İşte "Çelik Tekerlekli Hafif Raylı Nostaljik Tramvay Hattı"nın neden ÇED raporu istenmesi gerektiği görüşünün tam metni:

"Çelik Tekerlekli Hafif Raylı Nostaljik Tramvay Hattı" Projesi ÇED Raporu

24.02.2025

                                                           İLAN

Uşak Belediye Başkanlığı iştiraki olan Uşak Belediyesi Maden ve Yatırım İşletmeciliği A.Ş. tarafından Uşak İli, Merkez İlçesi, Özdemir, İslice, Kurtuluş, Durak, Cumhuriyet, Atatürk ve Fatih Mahalleleri, (İsmet Paşa Caddesi, Orhan Dengiz Bulvarı ve Atatürk Bulvarı) üzerinde "Çelik Tekerlekli Hafif Raylı Nostaljik Tramvay Hattı" projesine ilişkin Proje Tanıtım Dosyası, 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)Yönetmeliği doğrultusunda incelenip değerlendirilmek üzere e-ÇED sistemi üzerinden  10.10.2024 tarihinde sunulmuştur.

Uşaklı yazar Uğur Sümer bu kitabında köyünün Ermenilerini anlattı Uşaklı yazar Uğur Sümer bu kitabında köyünün Ermenilerini anlattı

Müdürlüğümüzce ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi doğrultusunda, yapılan inceleme değerlendirme sonucunda, Proje Tanıtım Dosyasında  5,29 km gidiş  toplamda 10+187 m uzunluğunda 26 duraktan oluşan, azami hızı 18 km/sa olan, lityum pilli, 6 saatte şarj olabilen, her biri ortalama 6,65 ton ağırlığındaki 7 adet tramway kullanılacağı planlanmaktadır.

          29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)Yönetmeliği kapsamında Proje alanının seçilme nedenleri, İşletme aşamasında Çevresel Etkileri, Öncelikli Etkilerin Belirlenmesi ve Alınacak Önlemler başlığı altındaki bölümler ve  güzergah boyunca alt yapı sorunlarına alınacak önlemlerin yetersiz görülmesi, mevcut araç ve yaya  trafik yükü göz önüne alınarak ,komisyon üyesi kurum ve kuruluşların görüşlerinin farklılık arz etmesi, mevcut yerleşiklerin projeden olası etkilerinin  daha kapsamlı değerlendirilmesi amacıyla bu proje ile ilgili "ÇED Gereklidir Kararı" verilmesi uygun mütalaa edilmiştir.

 İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

Muhabir: SALİH KILINÇ