Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre; Türkiye’de başta Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya illeri olmak üzere hava kirliliği endişe verici ve insan yaşamını tehdit edici boyutlara ulaşmış durumda.

Uşak’ın hava kalitesi hakkında T.C. Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi izleme Ağı (UHKIA) tarafından yapılan ölçüm ve hazırlanan raporlar, Uşak’ın hava kalitesinin iyi olduğu ve insan sağlığı açısından risk taşımadığı açıklandı.

T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir Temiz Hava Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan son bir haftalık ölçümlerde Uşak’ın hava kalitesi; memnun edici ve hava kirliliği az riskli ve ya hiç risk teşkil etmeyen “İyi” seviyede olarak belirlendi.

Uşak’ta son bir hafta içerisinde yapılan ölçümlerde:

11 Nisan: 22-23

12 Nisan:23-29

13 Nisan: 28-30

Uşaklı ÖSS adayları için memleketlerindeki fırsat Uşaklı ÖSS adayları için memleketlerindeki fırsat

14 Nisan: 20-28

15 Nisan: 19-36

16 Nisan: 22-35

17 Nisan: 31-38

Uskhava (1)

(T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,  1 metreküp havada bulunan partekül oranını gösteren rakamlarda 0-51 arasını “İyi” yani yeşil renkte olarak kabul ediyor)

UŞAK’IN HAVASI NASIL TEMİZLENDİ?

Geçmiş yıllarda hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit eden boyutlara uzlaştığı Uşak’ta temiz hava kalitesine nasıl kavuşuldu?

1-    T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir Temiz Hava Bölge Müdürlüğü tarafından İsmetpaşa Caddesi üzerinde bulunan Orma İşletme Şefliği bahçesi ve Yücetepe Camii bitişiğinde kurulan hava ölçüm cihazlarıyla sürekli ölçüm yapıldı ve bu ölçüm sonuçları Uşak Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği İl Müdürlüğüne düzenli olarak bildirildi.

2-    Ölçüm sonuçlarını alan müdürlük birimleri, gerek gelen ihbarları gerekse yaptıkları şok denetimleri artırarak bakanlığın kriterlerini aşan işyerlerini sürekli denetledi. Büyük meblağlarda para cezalarının yanı sıra kurallara ısrarla uymayan fabrikaların faaliyetten men edilmesine kadar varan yaptırımlar uyguladı.

3-    Uşak içerisinde faaliyet gösteren başta Ağaoğlu Tekstil olmak üzere birçok tekstil ve diğer fabrikaların şehir dışına çıkarılması da hava kalitesinin yükselmesinde etkili oldu.

4-    Doğal ve meteorolojik bir olay olan Enversiyon’un son yıllarda ilimizde azalması

Uskhava (2)

5-    Araç egzoz emisyon ölçümlerinin düzenli yapılması

Uşak’ta hava kalitesinin artmasını sağlayan faktörler oldu.

Muhabir: SALİH KILINÇ