Uşak’ta tarihi öneme sahip 127 yıllı mazisi olan tren istasyonları bir bir yok oluyor. 2022 yılında Uşak merkez İlçeye bağlı Kabaklar köyü tren istasyonun yanmasının ardından Banaz İlçesine bağlı derbent köyü Nohutova tren istasyon binasının da geçen yıl yıkılarak yok edildiği ortaya çıktı.

Uşak’ın ihracatı geçen yıla göre düştü Uşak’ın ihracatı geçen yıla göre düştü

Uşak ve Türk Kurtuluş Savaşı tarihinde önemli bir yer tutan bu tarihi istasyon binalarının yıkılması da Uşaklı tarih araştırmacıları arasında büyük üzüntü yarattı.

Kapaklar

Uşak Kabaklar Tren İstasyon binası, The Smyrna Cassaba Railway / İzmir - Kasaba Demiryolu (SCR) Şirketi tarafından İzmir- Afyonkarahisar demiryolu için inşa edilerek 20 Aralık 1897'de hizmete girmişti. SCR Şirketi,1934'te TCDD tarafından satın alınarak feshedilmiş ve şirketin işlettiği demiryolu hatları istasyonlarıyla beraber TCDD'ye devredilmişti.

1897 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen ve yaklaşık 30 yıldır kullanılmayan tren istasyonu 16.09.2022’de büyük bir yangın geçirerek harabeye döndü.

Kabaklar Tren istasyonu, 30 Ağustos 1922 yılında Afyon’da gerçekelştirilen Başkomutanlık Meydan Savaşı sırasında Türk ordusuna cephane ve her tülü desteği sağlayan tren istasyonlarının başında gelmekteydi.

Yunan Orduları Baş Komutanı general Trikopis, Afyon’dan küçük bir birlikle kaçarak Murat Dağları üzerinden Uşak’a inip Kabaklar Tren İstasyonu’ndan Yunanistan’a kaçmayı planlamıştı. Ancak, Türk birliklerine yakalanmıştı.

Nohutova

T.C.’nin ilk hava kuvvetleri Nohutova İstasyonu’nda oluşturulmuştu

Nohutova Tren İstasyonu, Uşak ilinin Banaz ilçesinin Derbent köyüne bağlı bir mahallesinde yer alan TCDD'ye ait tren istasyonudur.

İstasyon, The Smyrna Cassaba Railway / İzmir - Kasaba Demiryolu (SCR) Şirketi tarafından İzmir- Afyonkarahisar demiryolu için inşa edilerek 20 Aralık 1897'de hizmete girmiştir. SCR Şirketi 1934'te TCDD tarafından satın alınarak feshedilmiş ve şirketin işlettiği demiryolu hatları istasyonlarıyla beraber TCDD'ye devredilmiştir. Burası da 30 yılı aşkın bir zamandır kullanılmamaktaydı.

Nohutova Tren İstasyonu da Kurtuluş Savaşı sırasında ilk tayyare birliğinin kurulduğu nokta olmuş, Türk hava Kuvvetlerinin sembol isimleri Vecihi Hürkuş ve Fethi Bey gibi kahramanalar buradan havalanarak Yunan birliklerine büyük zararlar vererek Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında önemli bir rol oynamışlardı.

Ayrıca, 2010 yılında “Deli Saraylı” adlı dizi Nohutova Tren İstasyonu’nda çekilmişti.

Uşak’ın 127 yıllık tren istasyonu binalarının yok olması, tarihçiler ve Uşak araştırmacıları arasında büyük üzüntülere neden oldu.

Usakgar

Muhabir: SALİH KILINÇ