Tekstil Uşak (4)

Uşak Tekstil OSB ve Deri Karma OSB olmak üzere 2 OSB’de birçok işletme sahibinin ayakta kalabilmek için mal varlıklarını satarak üretimi devam ettirmeye çalıştığı belirtildi. Fabrikaların yüzde 10 kapasite ile çalışmaya başladığı, yaklaşık 5 bin işçinin işsiz kaldığını belirten işverenler yüksek faizlerinde bellerini büktüğünü belirtiyor.

https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi haber ekibimiz Uşak’ta tekstil sektörünün durumunu araştırdı. Görüşmeler yaptığımız bazı tekstil işverenleri, Uşak’ta sektörün ayakta kalma mücadelesi verdiğini,  güçlü birkaç firma dışında kapasitelerinin yüzde 10’lara kadar düştüğünü ve son üç yılda iki OSB’de 8 bine yakın işçinin işsiz kaldığını belirtiyorlar.

Tekstil Uşak (1)-1

Uşak’ta tekstil sektörü alarm veriyor

Son üç yılda pandemi sonrası dalga dalga gelen kriz, Uşak’ta tekstil sektörünü batma noktasına getirdi. Maliyet artışları, alım gücünde azalma talepte yaşanan düşüş, başta enerji maliyetleri olmak üzere girdilerdeki fahiş artış, Uşak’taki tekstil işletmelerinin yüzde 10 kapasitelere kadar düşmesine ve hatta bazı fabrikaların kapanmasına neden olduğu ileri sürülüyor.

Uşak Tekstil OSB’de yaklaşık 450 fabrikada daha önce 23 bin olan çalışan sayısının 17 bine, Deri ve Karma OSB’de bulunan 200 fabrikada 5 bine yaklaşan sayısının 3 binlere düştüğünü kaydeden tekstil işverenleri Uşak tekstil sektöründe yaşanan dramatik ve sert düşüşün nedenlerini şöyle sıraladılar:

Maliyet artışları:

Başta enerji maliyetleri korkunç yükseldi.. Polyester, kilosu dünyada 1 Dolar’a falan satılıyor. Biz 1,90 Dolar’a alıyoruz. Dolaysıyla Uşak’ta biz ipliği 2 Dolar civarında mal ederken Çin, 1,20 Dolar’a mal ediyor. Rusya, Türkiye’den iplik almayı bıraktı. Daha ucuz olduğu için Çin’den almaya başladı. Bunun dışında, tekstil pazarımızı Endonezya, Türkmenistan, Özbekistan, Bangladeş ve Çin’e kaptırdık.

Bu olumsuzluklar sonucu, Ege İhracatçılar Birliği verilerine göre; Uşak’ın ihracatı da düşmeye başladı. Geçtiğimiz Mayıs ayında ihracatı biraz kıpırdayarak 25 Milyon Dolar olan Uşak’ın Haziran ayında ihracatı düşüşe geçerek 19 Milyon Dolar’a düştü.

Tekstil Uşak (2)

Faizlerde korkunç artınca para bulamaz olduk

Bir diğer sıkıntımız, nakit para bulmak. Faktöringlere düşersek yıllık yüzde yüz faiz ödemek durumunda kalıyoruz. Banka faizleri bile korkunç. Halkbank bile yüzde 7,5 faiz alıyor.  Bu faiz oranlarıyla para kazanıp geri ödeme yapmamız imkansız görünüyor.

Sanayici mal varlığını satarak ayakta kalmaya çalışıyor

Uşak'ta 3 buçuk milyon TL'lik vurgun önlendi Uşak'ta 3 buçuk milyon TL'lik vurgun önlendi

Uşak’ta birçok tekstil fabrikası kapanma aşamasına geldi. Birkaç büyük tekstil fabrikası dışında herkes yüzde 10-15 kapasite ile çalışıyor.  Uşaklı tekstil işverenleri ancak araçlarını, evlerini, yani kısaca fazla mal varlıklarını satarak yüzde 10 kapasite ile de olsa ayakta durmaya çalışıyorlar.

Muhabir: Salih Kılınç