Uşak tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Banaz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Aydem Yenilenebilir Enerji Anonim Şirketi arasında imzalanan ‘’Yem Bitkisi Yetiştiriciliği İşbirliği Protokolü’’ kapsamında 160 dekar alanda ekilen tritikale hasadı gerçekleştirildi. Hasat edilen triticaleler Paşacık köyünde selektörden geçirilerek temizlendi. İl Müdürü Nihat Ağan hasat edilen ürünlerde incelemelerde bulundu.
Tritikale Bitkisi nedir?
Tritikale bitkisi, buğday ve çavdar melezinden geliştirilmiştir. Tritikale elde edilmesinde yapılan melezlemede ana bitki olarak buğday ve baba bitki olarak çavdar kullanılmaktadır. Buğday ile arpanın verimli ve kaliteli yetişmediği tarla koşullarında tritikale yüksek verim potansiyeline sahiptir.
Tritikale tane ürünü olarak çoğunlukla hayvan beslenmesinde, bazen de hasıl olarak kaba yem üretimi ve otlatma için de yetiştirilmektedir. Tanesinin yemlik kalitesi mısır, buğday ve arpa ile eşit kalitededir.
Tritikale Bitkisinin Özellikleri:
Tritikale, makarnalık baba ebeveynden gelen özellikler ile yetersiz yağış alan kurak tarım alanlarına iyi uyum gösterir ve diğer tahıllara göre birim alandan daha yüksek tane verimi vermektedir.
Tuzlu tarım alanlarında,
Bor fazlalılığı yani toksitesi olan arazilerde,
Molibden, çinko gibi mikro besin maddesi noksanlığı görülen tarlalarda,
Bazı hastalıkların görüldüğü problemli tarım alanlarında buğday ve arpadan daha iyi sonuç vermektedir.
Bu gibi problemli alanlarda buğday ve arpa ancak 200-250 kg/da tane verimi verirken, tritikaleden 400 ile 500 kg/da arasında tane verimi alınmaktadır.
Hayvan yemi olarak dane, kaba yem üretiminde büyük potansiyele sahiptir.
Otlatma amacıyla triticale ekilebilir.
Tritikalenin Yetiştirilmesi:
Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir. 10-12 cm derinlikte yüzeysel işlenmiş bir tohum yatağı hazırlanır. Tritikale, Anadolu’nun iç bölgelerde ve Trakya’da ekim ayında, Akdeniz-Ege sahil kuşağı ile Güneydoğu Anadolu’da kasım ve aralık aylarında ekilebilir. Dekara 20 kg civarında tohum yeterli olmaktadır. Normal hububat mibzeri ile 5-6 cm derinliğe ekim yapılabilir.
(SALİH KILINÇ / HABER)