İşte genç araştırmacımızın yaptığı o ilginç araştırma:

Uşak il merkezine bağlı İlçe ve köylerinde yaptığımız derlemeler göstermektedir ki, türbe ve yatırlar, yörüklerin yaşadığı bölgelerde, hâlâ geleneksel inanç sisteminin önemli bir parçasıdır. Türbe ve yatırlar, çeşitli amaçlarla (sağaltma, dilek, bereket, kurban, vb.) ziyaret edilmekte, ziyaretler sırasında ziyaret amacına bağlı çeşitli pratikler gerçekleştirilmektedir.

Türbe ve yatırlara yapılan ziyaretlerin amaçları ve bu ziyaretler sırasında gerçekleştirilen bazı işlemler aşağıda maddeler hâlinde sıralanmıştır:

Halk arasındaki inanışa göre, yatırların olduğu bölgeden hiç kimse bir çöp bile alamaz. Türbede yatan Dede, ister ağaçtan olsun, isterse taştan olsun, yatıra ait hiçbir şeyi vermeye yanaşmadığına inanılmaktadır. Dedeye inanmayıp da bir çöp koparanın çok geçmeden bir zarara uğrayacağına inanılmaktadır.

Yağmur Duası, Uşak'ta Yörükler yağmur yağması için Allah’a yakın olan dağ, mezar, yatır gibi yerleri ziyaret eder, kurban keser ve çok çeşitli dinsel ritüeller yaparlar.

Uygulanan inanışlar ise şu şekildedir:

1- Kurban kesilerek dini vecibeler yerine getirilirse yağmur yağar.

2- Yatırın başında abdest alıp iki rekat namaz kılınırsa yağmur yağar.

3- Yağmur duası yapılırken ellerin ters çevrilmesi gerekir.

4- Yağmur duasını yaşlı veya ağzı dualı birisinin yapması uygun görülmektedir.

5- Yağmur duası tepelere ve yüksek yerlere çıkılarak yapılır.

6-Duaların söylenişi sırasında herkesin iştirak etmesi gerekir.

Uşak'ı bu hafta nasıl bir hava bekliyor? Uşak'ı bu hafta nasıl bir hava bekliyor?

7-Yerleşim yerindeki herkes mutlaka yağmur duasına katılmalıdır.

Sonuç olarak; Uşak’ta halk inançları insanların hayatlarına damgasını vurmuştur. Halkı, toplumsal kabullenme diyebileceğimiz inançlar ve gelenekler idare etmektedir. Eski inançlar, din kisvesine bürünerek kültürel miras olarak günümüze kadar varlığını sürdürmüşlerdir. Çünkü, halk inançları tarihi derinliklerden süzülerek gelmiş, belli tecrübelerle şekillenmiş bir birikim sonucu ortaya çıkmıştır. Toplumun bütün fertleri, o inanç öğesi hakkında müşterek duygu ve düşünceleri paylaşmaktadır. yörük halk inançları da tarihin derinliklerinden aldığı değerleri günümüze kadar taşımıştır.

Kaynak: BÜLTEN