Kemerli yapısı ve tek gözlü olması nedeni ile dikkat çeken bu eser, Uşak’ta Germiyanoğluları döneminde Ulu Cami ile birlikte yapılan iki eserden birisi olan “Çanlı Köprü” dür.

1255 yılında Sipahsalar Şecauddin tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Büyük taşlar kullanılarak inşa edilen bu tarihi yapıt; 3 metre eninde, 5 metre yüksekliğinde ve 8 metre uzunluğundadır.

Çok hasar gördüğü için şu anda üzeri Karayolları Müdürlüğü tarafından kapatılmış o tarihi görüntüsü kaybolmuştur.

Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi “İlahiyat Fakültesi” oldu Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi “İlahiyat Fakültesi” oldu

 Uşak merkez Muharremşah Mahallesi sınırları içerisinde kalan bu köprü, geçmiş yıllarda İzmir-Alaşehir hattından gelen kervanlar için önemli duraktı.

Altında bağlı duran çan, kervanlar köprü üzerine geldiğinde çalmaya başlar, çan sesini duyan köylüler koşarak gelir kervanları karşılardı. İşte bu yüzden adı “Çanlı Köprü” konmuştu.

Uşak’ta en eski Türk eseri olan Çanlı Köprü için merhum Haşim Tümer Öğretmenimiz “Uşak tarihi” adlı eserinde, , üzerinde bir kitabe olduğunu ve bu kitabede;

“Sarı saman sarı altun

Bunu yaptıran Hatice Hatun

Sağında solunda bir kazan altun

Yıkılırsa yaptırılsın diye”

yazan bir kitabe olduğundan bahseder.  

Ancak bu kitabeden köprüde kazanla altın gömülü olduğunu düşünen define avcıları köprünün ayaklarını ve gövdesini kazmışlar bu anıt esere büyük zarar vermişlerdir.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK