Uzman Estetisyen ve Yüz Yogası Eğitmeni Canan Bozkaya, yüz felci hakkında önemli bilgileri YSG muhabiri ile paylaştı. Kış mevsimi yaklaşırken soğuk hava koşulları, yüz felci riskini artırıyor. Uşak’ta 10 yıldır sektörde faaliyet gösteren Canan Bozkaya, merak edilen soruları yanıtladı.

Canan Bozkaya

Herkesin yüz felci olmaya aday olduğunu söyleyen Bozkaya, “Yüz felci bu mevsimde özellikle soğuk havaların olduğu dönemlerde daha fazla görülmekte. Nedeni ise, vücudumuzda dallar şeklinde başımıza doğru giden sinirlerimiz var. Bunlar soğuktan etkilenirse daralma oluyor. Daralma olduğunda büzüşüyor. O zaman ise, yüz felci dediğimiz durum ortaya çıkıyor. çapraz cereyan dediğimiz olay da neden oluyor yüz felcine. Arabada giderken açtığımız cam, klima karşısında durmak, yazın deniz kenarında şiddetli rüzgara savunmasız bir şekilde oturmamız da buna etken olabiliyor.

Uşak'ta 07 Şubat Cuma günü haberleri Uşak'ta 07 Şubat Cuma günü haberleri

Uşak Yüz Felci

Kışın kendimizi yüz felcinden nasıl koruyabiliriz?

Özellikle çok soğuk ortamlarda ani sıcak ve soğuk ortamlara değişiklik yaparken kendimizi koruma altına almalıyız. Ani sıcağa ya da soğuya girmemeliyiz. Bulunduğunuz ortamın sıcaklığı stabil olmalı. Onun dışında atkı, bere şapka ile yüzümü, arkadan başımızı korumalıyız. Bunun dışında takviyeler de önemlidir. B1, B6 ve B12 vitaminleri ayrıca magnezyum alınabilir. Magnezyum, ağız yoluyla alınarak rezervleri dolduran, kas sistemini koruyan etmenlerden bir tanesidir. Ayrıca kendinizi ara ara kontrol edebilirsiniz. Mimiklere bakılabilir. Olağan dışı bir durum görüyor muyuz? Islık çalınabilir, ağız fonksiyonları kontrol edilebilir. Herhangi bir sorun var mı tespit edilmelidir.

 Uşak Yüz Felci (1)

Yüz felcine uykuda yakalanma riski var mıdır?

Eğer ki ani bir stres, travma olduysa uykuda da yüz felci geçirme riski bulunmaktadır. Bu size zaten sinyalini verir. Göz seğirmesi olur. Halk arasında hayra yor denir ama sinyali veriyordur. Aşırı göz seğirmesi ve kulak çınlaması buna yakalanma oranını önceden size uyarısını verir. Sinyal vermeden gerçekleşen idiopatik dediğimiz felç durumu en güzelidir. Kötünün iyisi diyeyim.  Altta yatan bir sebep yoktur.  Sebep yoksa kalıcı hasar da bırakmayacaktır demektir. Ama geçmişte beyinle ilgili bir ameliyat yaşanmışsa hasar maalesef olabiliyor. Her hastalıkta olduğu gibi yüz felcinde de erken tedavi önemlidir." dedi. 

Uzman Estetisyen Bozkaya, son olarak yüz felci geçirmiş bireylere akupunktur uygulaması ve yüz yogası önerdi.

Uzman Estetisyen ve Yüz Yogası Eğitmeni Canan Bozkaya'ya cananyuzyogasi kullanıcı adıyla instagram uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz.

Muhabir: Ece Yıldırım