2025 yılına 2 aydan az bir süre kala, emeklilik planlaması yapanlar kıdem tazminatı üst sınırındaki olası artışları merak ediyor. SGK Uzmanı İsa Karakaş, yeni yıl için kıdem tazminatı miktarındaki artışı hesapladı. Hesaplamalara göre, kıdem tazminatı üst sınırının belirli bir oranda artması bekleniyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, Türkiye Gazetesindeki köşesinde yeni yılda kıdem tazminatı rakamının güncelleneceğini belirtti. Karakaş’ın tahminlerine göre, kıdem tazminatı üst sınırı 2025 yılında enflasyon oranlarına ve asgari ücretteki artışa bağlı olarak yükseliş gösterecek. Detaylı hesaplamalar ve artış oranları ise henüz netleşmedi. 

Son Dakika: Maden ocağındaki kazada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı Son Dakika: Maden ocağındaki kazada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı

Para1

SGK Uzmanı İsa Karakaş’a göre, devlet memurlarına yapılacak zam miktarı kıdem tazminatı üst sınırındaki güncellemede yine belirleyici olacak. Ocak ayında tüm memurların maaşlarının güncellenmesi zorunlu olduğundan, bu güncellemeler kıdem tazminatı hesaplamalarında da etkili olacak. Memur maaşlarının güncellenmesinde ise mevcut toplu sözleşmede yer alan hükümler esas alınarak zam oranları belirleniyor. Bu yüzden, kıdem tazminatındaki artış memur maaşlarındaki artışla paralel ilerleyecek.

Isa Karakaş-1

SGK Uzmanı İsa Karakaş, şöyle devam etti:

"TÜİK’in rakamlarına göre; TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı eylül ayında bir önceki aya göre %2,97, bir önceki yılın aralık ayına göre %35,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %49,38 ve on iki aylık ortalamalara göre %63,47 olarak gerçekleşti. Buna göre Temmuz+Ağustos ve Eylül ayları itibarıyla 3 aylık enflasyon farkı %8,93 olarak gerçekleşmiştir. Geriye sadece ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verileri kalmıştır. 2024-2025'teki memur maaşlarına zammı da içeren mali ve sosyal haklara ilişkin 7. Dönem Toplu Sözleşme gereğince memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında %15, ikinci 6 ayında %10’luk oranlar uygulanmıştır. 2025'in ilk 6 ayında %6, ikinci 6 ayında %5’lik zam oranları uygulanacaktır. Üç aylık enflasyonun %8,93 oranında enflasyon rakamı bu durumda en son uygulanan %10’luk oranın altında kalmaktadır. 

Para4

KIDEM TAZMİNATI TAVANI

Bu bağlamda kıdem tazminatı tavanı da %10 civarında bir artış olduğundan kıdem tazminatı tavanı 41.828,42 TL’den 46.011,262 TL’ye yükselmiş olacaktır. Başka bir anlatımla yeni yılda emeklilik planlaması yapan yüksek maaşlı işçilerin alacakları her bir yıl için kıdem tazminatı tavanındaki artış 5 bin TL civarında görünmektedir. Örneğin 65 bin TL aylık maaş alan bir işçi bugün itibarıyla emeklilik veya yasada tazminat ödenmesini gerektiren bir nedenle işten ayrılmış veya işten çıkarılmış ise her bir yıllık çalışması için en fazla yaklaşık 41.828,42 TL kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Örneğimizdeki özel sektör işçisinin tazminatı 31.12.2024 tarihi öncesinde emekli olması hâlinde 41.828,42 TL kıdem tazminatı tavanına göre hesaplanacaktır. 01.01.2025 tarihinden sonra emekli olması hâlinde ise tahmini 46 bin TL üzerinden hesaplama yapılacaktır. Böylece 2024 Ocak ayında emekli olan işçi Aralık ayında emekli olan aynı maaşa sahip işçiye göre her bir yıllık çalışması için yaklaşık 5 bin TL civarında daha fazla tazminata hak kazanacaktır. Dolayısıyla emeklilikte olduğu gibi kıdem tazminatında da işten ayrılma tarihi önem taşımaktadır" dedi. 

Kaynak: Bülten