Beraberinde AFAD Başkanı Okay Memiş ile Eşme ilçesine gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı burada Uşak Valisi Turan Ergün, ve Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Üçgül karşıladı ve bakana yangın hakkında bilgi verdiler.

Yangınla ilgili incelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Yerlikaya, bölgede görev alan tüm personellere teşekkür etti. Yerlikaya, Eşme-Sarıgöl yangınıyla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını ve yangında zarar gören vatandaşlar için ön hasar tespit çalışmalarının başlattıklarını ve yangından zarar gören vatandaşlara yardım için 13,5 milyon TL’yi Valilik AFAD hesaplarına yatıracaklarını kaydetti.

İşte Bakan Yerlikaya’nın Uşak’ta yaptığı açıklamalar:

Uşak’ta bir kişi gözaltında İzmir’de 3 kişi tutuklandı

“Valimize, AFAD Başkanımıza, Orman Bölge müdürümüze ve burada çalışan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim.

Gerçekten bu coğrafyada; Uşak’ta, İzmir’de, Manisa’da, Aydın’da Muğla’da büyük yangınlarla uğraşıyoruz. Tarım Ve Orman Bakanımız İbrahim Bey’in bakanlığı, özellikle genel müdürlüğü çok güzel işler çıkardı. Biz İçişleri Bakanlığı ev Milli savunma Bakanlığı olarak tüm hava unsurlarımızı tamamen Orman ve Tarım ve Bakanlığı emrine verdik.

AFAD kendini tamamen yangınlarla verdi. Bizde bakanlık olarak bugün yapılan ihbarları değerlendirerek ve hareket merkezindeki gözlemlerimizden dolayı yangınlara sebebiyet verdiğini düşündüğümüz şüphelilerle ilgili çalışmalar başlattık. Gündüz sosyal medya hesabından paylaşmıştım. İzmir’de 7 gözaltı vardı. Tire ilçesindeki 3 gözaltına Mahkeme tutuklama verdi.

Bolu Göynük yangınıyla ilgili 2 tutuklama ve 2 kontrol vardı. Burada yani Eşme ilçesinde yangınla ilgili bir gözaltı olduğunu hem Valimiz hem Orman Bölge Müdürümüz ifade ettiler. Yangınlara sebebiyet verdiğini düşündüğümüz şüphelilerle ilgili biz durmadan duraksamadan mücadele ediyoruz. Bunlarla ilgili yapmış olduğumuz tüm tespitleri her zaman olduğu gibi Adalet Bakanlığımıza teslim ediyoruz.

“Ormanlar bizim yeşil vatanımız, bizim ciğerimiz”

Burası dumanlı konuşmakta güçlük çekiyoruz. Ama şunu söylememiz lazım. Bu mücadele çok büyük fedakarlıkla yapılıyor. Ormanlar bizim yeşil vatanımız, bizim ciğerimiz.

Meteoroloji genel Müdürlüğümüz, nemle ilgili, rüzgârla ilgili, sıcaklıklarla ilgili bir yangın çıktığı zaman endişelerini bizlere ve Aziz Miletlimize söylüyor ve bizlerden duyarlılık ve hassasiyet bekliyor. Sigaradan, mangal yakmayla ilgili başımız gelen bir imtihan oldu. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. Biz sizlerden hassasiyet bekliyoruz. Ormanlarımız gözümüz gibi korumak zorundayız.

Y A N G I I N

Bu sabah 12 tonluk uçak geliyor

Burada olduğu gibi Allah muhafıza bir yangınla karşı karşıya kaldığımızda tüm işimiz onu söndürmek olmalıdır. Şu anda Tarım ve Orman bakanlığımız, içişelri, Milli savunma ve tüm kurumlarımızın yangınla ilgili hangi unsurları varsa hepsi şuanda buradadır.

Yarın sabahta Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle can Azerbaycan’a ait 12 tonluk bir Uçak’ta İzmir ’de görev alacak.”

Narin için ismini değiştirdi Narin için ismini değiştirdi

Uşak ve Manisa’da tedbir olarak 21 hane boşaltıldı 53 kişi de tahliye edildi

Bakan Yerlikaya’nın sorusu üzerine Uşak Valisi Dr. Turan Ergün; “Yangın Uşak ve Manisa olmak üzere iki il etkilediği için Uşak ve Manisa sınırları içerisinde 21 hane ve 53 şahıs tahliye edilmiştir” bilgisini verdi.

Bakan Yerlikaya; “İzmir yangını ile ilgili olarak bizde 4129 vatandaşımızı güvenli yerlere tahliye ettik. Son olarak şunu da ifade etmek isterim. İzmir, Bolu ve yangınların yaşandığı bölgelerde bizler ön zarar tespitlerini yaptık. Bu çalışmaları Pazartesi öğleye kadar tamamlayıp, evlerine ve mallarına gelen zarar ve hasarların ödemesine hemen başlayacağız.

Valilik hesaplarına 13,5 milyon TL gönderildi

İlk etapta ilgili valiliklerin AFAD hesaplarına 13,5 milyon TL para gönderdik. Buradaki yangın söndürme çalışmalarına ve zarar gören Vatandaşlarımıza bir can suyu olsun. Zarar ve hasar tespitleri tamamlandığında bunları ilgili vatandaşlarımıza aktaracağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan selam ve geçmiş olsun dilekleri

Sayın Cumhurbaşkanımıza bu yangınlarla ilgili an be an bilgi arz ediliyor ve destekleri hissediliyor. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımızın geçmiş olsun dileklerini Uşak ve Eşmeli vatandaşlarımıza iletmek istiyorum.

Allah bu afetlerin tekrarından korusun Tedbir, tedbir, tedbir diyoruz.

Bir yangınla karşılaştıklarında gece gündüz demeden saat farkı gözetmeksizin, uykusuz kaldık demeden büyük bir heyecan ve aşkla çalışıldığını görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz ve sizlerle iftihar ediyoruz. Allah ayağınıza taş değdirmesin diyor hepinize teşekkür ediyorum dedi.

Muhabir: SALİH KILINÇ