Pınarbaşı Belediyesi ve 15 yurttaşın Pınarbaşı’nda açılmak istenen kalker ocağı ÇED dosyasının iptali için açtığı davada bugün bilirkişi keşfi yapıldı.

Güven Madencilik tarafından Pınarbaşı’nda açılmak istenen kalker ocağına karşı belediye ve yöre halkının birlikte ÇED iptali davası kapsamında bilirkişi keşfi yapıldı. Yaklaşık 500 kişilik grup Uşak-Denizli Karayolu’nu kapatarak bilirkişi keşif heyetini karşıladı. Murat Dağı Yok Olmasın Platformu sözcüsü Funda Öz Akcura ve platform üyeleri, civar belde sakinleri de katıldı. Katılımcılar arasında yevmiye ile çalışan ve bugün yevmiyesinden vazgeçen insanlar da yer aldı. “Bu topraklar bizim”, “Bu toprakların sahibi biziz, kimselere vermeyiz” sloganları eşliğinde keşif yapılacak sahaya gidildi. Destek verenler arasında, Sivaslı Belediye Başkanı Bahri Azatçam, Karahallı Belediye Başkanı Ramazan Karakaya, Gürpınar muhtarı ve sakinleri de yer aldı.

Uşak’ta Eşme koyunu yaygınlaştırma projesi için başvurular başladı Uşak’ta Eşme koyunu yaygınlaştırma projesi için başvurular başladı

Pınarbaşı Taş Ocağı (2)

Yöre sakinleri, Mevcut taş ocakları yüzünden geçmişte 10-20 metreden su çıkarken, artık 200 metreden çıkmadığını, Pınarbaşı taze fasulyesinin geçmişte yılda 60 ton hasadı yapılırken, şimdi bunun 4,5 tona düştüğünü, meyve ağaçlarının kuruduğunu, hayvanlarının patlatmalar yüzünden düşük yaptığını ve öldüğünü bu yüzden hayvancılığın ciddi zarar gördüğünü dile getirdi.

Belde sakinleri diğer bir sorun olarak ise, patlatmalar esnasında evlerinde, duvarlarında çatlak ve cam kırıklarının meydana geldiğini ve her patlatmada deprem yaşadıklarını söylediler. Tozuma yüzünden beldede astım başta olmak üzere akciğer hastalıklarının arttığını, kanser oranının yükseldiğini ve bu nedenle de burada artık bir başka taş ocağının açılmasına izin vermeyeceklerini söylediler.

Pınarbaşı Taş Ocağı (1)

Maden sahası Pınarbaşı’na 1000 metre mesafede bulunuyor. Maden sahasında ve çevresinde su kuyuları var. Bunların içerisinde Uşak ve Pınarbaşı Belediyesi’nin içme suyu ihtiyacı için açtığı kuyular da bulunuyor.

Bilirkişi heyeti maden sahasında keşif yaptı.

Muhabir: Ece Yıldırım