26 Ağustos 1922 Yunan Küçük Asya Ordusunun haberleşmesi Uşak Hattında felç oldu

Yunan Küçük Asya Ordusu Başkomutanı Yeoryos Hacianestis Dumlupınar Meydan Muharebesi'ni İzmir'deki karargahından yönetiyordu. Yunan Başkomutanı Georgios Hacianestis karargâhı ile İzmir’de; Yunan Birinci Kolordusu Afyonkarahisar, İkinci Kolordusu Gazlıgöl ve Üçüncü Kolordusu Eskişehir’de konuşlanmıştır. Yunan Küçük Asya Ordusu ana karargâhı Afyonkarahisar’dadır. Ve daha kıdemli olması nedeniyle Yunan Küçük Asya Ordusu'nun komutası Yunan 1. Kolordusu Komutanı Nicolas Trikopis'tedir.

Afyonkarahisar’dan 27 Ağustos 1922 günü çekilmek zorunda kalan Yunan 1. Kolordusu Komutanı Nicolas Trikopis,2. Kolordu Komutanı General Digennis ile birleşmeyi başarmıştır. Yunan 1. Kolordusu Komutanı Nicolas Trikopis Küçük Asya Ordusu Başkomutanı Yeoryos Hacianestis ile iletişimini 27 Ağustos 1922 gününe kadar sürdürmüştür. Ancak, Türk süvarisinin muhabere hatlarını kesmiş olması Trikopis’in büyük sıkıntılar yaşamasına yol açmıştır. Yunan Küçük Asya Ordusu’nun Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde yaşadığı bozgunun ana nedenleri; Yunan Küçük Asya Ordusu Başkomutanı Yeoryos Hacianestis İzmir’deki karargahından savaşı yönetmeye kalkışmış olması, Türk ordusunun savaşın en önemli iletişim aracı olan telgraf ve demiryolu hatlarına zarar vermesiyle Hacianesti’nin verdiği emirlerin zamanında cepheye gidememesi, muhabere imkanından yoksun kalan başkomutanın Trakya’daki birlikleri takviye amacıyla Batı cephesine kaydırmaması en stratejik hatalar olarak sayılmaktadır. Türk Ordusu 25-28 Ağustos 1922 tarihleri arası Yunan Küçük Asya Ordusu’nun Uşak hattındaki cephe gerilerine taarruz ederek haberleşme hatlarını kesmekle uğraşmıştır.

Türk Ordusu’nun Yunan Küçük Asya Ordusu’nun cephe ardına yaptığı muhabere harekâtı şöyle aktarılmaktadır:

Fahrettin Paşa komutasındaki 5’inci Süvari Kolordusu 25/28 Ağustos 1922 gecesi, Çiğiltepe ile Toklu sivrisi arasında düşmanın geçilmez diye boş bıraktığı dar geçitlerden insanüstü gayretlerle hayvanları, silah ve gereçleri geçirerek Ahır dağlarını aştı ve sabaha karşı Sincanlı-Kırka hattına ulaştı. Düşmanın geri bölgesindeki ulaştırma hatlarına, daha sonrada 1’nci Ordu ile koordineli olarak düşmana taarruz etti. Bir süvari bölüğü Küçük Köy ’deki Yunan demiryolu muhafızlarını etkisiz hale getirdi ve demiryolunu tahrip etti. Mevcut olan ve Uşak ve İzmir’e giden telgraf hatlarını keserek Yunanlıların muhabere irtibatını kesti. Bu suretle muharebe meydanından çok uzakta (İzmir’de) bulunan Yunan Başkomutanı Hacianestis ’in cephe ile irtibatını felce uğrattı.

Sivaslı'da geri dönüşümün çiçek tohumları toprakla buluştu Sivaslı'da geri dönüşümün çiçek tohumları toprakla buluştu

Usalhaber

26 Ağustos 1922, Saat 05.35’ten itibaren bütün cephede genel taarruza başlanmış, topçu ateşinin devamında Yunan mevziine iyice yaklaşılarak açılan gediklerden müşkülatsız siperlere girilmeye başlanmıştı. Saat 06.55’e kadar 4’üncü Kolordu Meşecik sırtları-Kaleciksivrisi-1.310 rakımlı tepe-Toklu’daki Yunan mevzilerine taarruz ediyordu. 5’inci Kafkas Tümeni, Küçük Kalecik Tepesi’ni 11’inci Tümen bunun batısındaki ileri mevzileri ve 23’üncü Tümen Belentepe’yi 15’inci Tümen Tınaztepe’yi, 14’üncü Tümen Kılıçaslan Gediğini ele geçirmişti. 5’inci Süvari Kolordusu ise Yunanların geçilmesi imkânsız diye ihmal ettikleri Ahır Dağı’ndan geçerek Sincanlı Ovası’na inerek Çayhisar’a inmiş ve Kırka-Sinanpaşa hattından batıya taarruza başlamıştı. Bu taarruzla demiryolu ve telgraf hatlarını kesmiş, batıya sürdüğü kuvvetleriyle Yunanların Uşak mıntıkasındaki kuvvetlerinin doğuya doğru hareketini durdurmuştu.

Muhabir: SALİH KILINÇ