Tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de hafat içerinde çeşitli etkinliklerle kahraman itfaiyecilerimiizn haftası kutlanacak.

Edindiğimiz bilgilere bu yıl bir kutlama programı yok. Uşak İtfaiye Müdürü Kudret Aydın başkanlığında itfaiyecilerin okullara giderek öğrencilere yangın eğitimi vermesi beklniyor.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi Uşak valisi ve Belediye Başkanı’nın da itfaiye müdürlüğünü ziyaret ederek itafiyecileirn haftasını kutlamsı bekleniyor.

İtfaiyecilik Haftası

Yurdumuzda her 25 Eylülü izleyen hafta Yangın Haftası olarak değerlendirilir. Hafta süresince çeşitli yayın organları ile halka, okullarda öğrencilere yangının zararları anlatılır. Korunma yolları ve alınması gereken önlemler belirtilir.

Yurdumuzda itfaiye örgütü kurulmadan önce Davud isimli biri Fransa'da gördüğü Didon denilen yangın tulumbasından esinlenerek, ilk yangın söndürme aracını yaptı. Tulumbayı taşıyan, yangını söndüren kişilere Tulumbacı denirdi. Her mahallenin tulumbacıları ayrı idi. Kentin bir yerinde yangın çıkınca, tulumbacılar, tulumbalarını sırtlarına alır, bağıra bağıra koşarak yangın yerine giderlerdi.

Ülkemizde ilk yangın söndürme örgütü 1914 yılında kuruldu. Yangın söndürme örgütüne İtfaiye, yangını söndüren görevlilere de İtfaiyeci denir.

Eskiden kentin yüksek bir binasının tepesinde ya da yangın gözlemek için özel olarak yapılmış bir kulede gözcü bulunurdu. Herhangi bir yerde çıkan yangını gözcüler, tulumbacılara bildirir, tulumbacılar da tulumbayı sırtlar, sokaklarda bağıra bağıra yangın yerine gelirler ve yangını söndürürlerdi.

Yangın söndürme görevi 25 Eylül 1923 tarihinde belediye hizmeti olarak kabul edildi. Bugün belediyelerde ve büyük endüstri kuruluşlarında itfaiye örgütü vardır.

Yangının Başlıca Nedenleri

Yanan soba kapağının açık bırakılması,

Sigaranın söndürülmeden atılması,

Gaz lambası veya mumun yanık bırakılması,

Uşak yöneticileri sporda hünerlerini sergiledi Uşak yöneticileri sporda hünerlerini sergiledi

Çıplak elektrik tellerinin birbirine değmesi,

Orman ve korularda yakılan ateşin iyice söndürülmeden bırakılması,

Kibrit ve ateşle oynanması,

Yanıcı, patlayıcı maddelerin bulundukları yerde sigara içilmesi,

Yanan kibritin yere atılması… gibi nedenlerdir.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK