Uşak Belediye Meclisi Ağustos Ayı Toplantısı sonrası Çakın’a Uşak’ya yaşanan su baskınlarını soran İYİ Parti Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Yasin Yavuz, “Başkanım bildiğiniz gibi Uşak iki kez sel baskınına uğradı. İYİ Parti olarak esnaflarımızı ziyaret ettik. Fabrikalar Caddesinde battaniye ve diğer ürünleri yarı fiyatına satarak zarardan kurtulmaya çalışıyorlar. Kum torbaları alarak kendilerince sel felaketine karşı önlem almaya çalışmışlar.
Sizinle daha önce, “İsmetpaşa Caddesi’nin alt yapısında sıkıntı olmasın’ diye konuşmuştuk. Sizde İsmetpaşa caddesinin altı ve üstüyle son kez elden geçirildiğini söylemiştiniz. Şimdi görüyoruz ki; İsmetpaşa Caddesi, önceki yıllardan daha kötü durumda.
Esnafımız belediyeden ilgi bekliyor. Belediyeden ilgilenen olmuş. İşyerleri çamur içerisinde kalmış. Zarar eden esnafın durumu ve İsmetpaşa caddesinin konumu hakkında sizden bir açıklama bekliyoruz” dedi.
Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, sel felaketinin başka illerde de yaşandığına dikkat çekerek, sel felaketinde yaşamını yitiren vatandaşlara rahmet dileyerek sözlerine başladı.
Çakın, “şehrimizde daha önce yaşanmış olan su baskını ve sel felaketlerinden edinmiş olduğumuz tecrübelerin neticesinde son üç ay içerisinde 640 metre bir kanalet yapımı ve yaklaşık 5 bin metre kadar yağmur suyu hattını yenilemiştik. Halen bu konuda devam eden projelerimiz var.
Yaz mevsimi olmasına rağmen geçtiğimiz hafta Dikilitaş Mahallesinde dolu yağmış ve birikintinin kalınlığı 40 santimetreye kadar ulaşmıştı. Uşak’ta çok kuvvetli yağış’ meydana geldi ve yağış miktarı rekor seviyelere ulaştı, şehrin çeşitli noktalarında su birikintileri oluştu. Tablo akıllara küresel ısınmayı getirdi, mevsim normalleri ifadesini ortadan kaldıran iklim koşulları kenti şaşırttı.
Kimi zaman sıcaklık rekorları kimi zamansa soğuk hava dalgaları konuşuluyor, küresel ısınma tüm dünyanın gündeminde geniş yer buluyor. Kuraklık ve sel gibi afetleri doğuran iklim değişikliği meydana getirdiği etkilerle akıllarda yerini hep taze tutuyor.
Bu kapsamda Uşak, kısa zamanda dar alana çok yağış bırakan ‘kararsız yağış’ nedeniyle şaşkınlık yaşadı. Yer yer kuvvetli rüzgârın estiği yağışta ağaçlar yıkıldı, bölgesel bazlı elektrik kesintileri yaşandı, su birikintileri oluştu” dedi.
Çakın, “Daha önce kayda geçen verilere göre Uşak’ın Eylül ayı yağış ortalaması metrekare başına 20.9 kilogram. Yine en yüksek miktardaki yağış ise 24 saatlik bir zaman diliminde meydana gelmiş ve metrekareye 64.3 kilogram olarak kayıtlara geçmiş durumda. Ancak bugün yaşanan yağış, sadece 2 saatlik bir süreçte 57,04 kilogramlık bir miktarla rekor seviyelere ulaştı.
Geçtiğimiz günlerde Dokuzsele Deresi’nde kapsamlı bir temizlik çalışması yapılmıştı ve kanalda biriken çöpler, oluşan kirlilik ortadan kaldırılmıştı. Alınan önlemlere karşın çok şiddetli yağış sonrası Dokuzsele Deresi’nin debisi yükseldi; dere, tahliye hattından gelen suyu alamadı” bilgisini verdi.
“Afet anında 300 çalışan ve 40 araç sahaya indi”
Şiddetli yağış sonrasında Uşak Belediyesi ekiplerinin zaman kaybetmeden çalışmalara başladığını, kaydeden Çakın, tüm ekipleriyle sahaya indi. Afet anında 300’e yakın arkadaşımız, 40 aracımız, 72 su tahliye pompası ile ciddi bir çalışma yaptık. Ekiplerimiz, kentin dört bir yanında vatandaşın yardımına koştu. Ulaşan ihbarlar çerçevesinde uygulamalarına kesintisiz devam etti. Öte yandan yağmur sularının kentte bıraktığı milleri ve çöpleri ortadan kaldırmak için Temizlik İşleri Müdürlüğü de yoğun bir çalışma başlattı. Çalışmalara AFAD ekipleri de destek veriyor.
Ayrıca belediyemiz tarafından, menfez ve kanaletlerde tıkanıklık oluşmaması için düzenli olarak temizlik çalışmalarının yapıldı. bugünkü aşırı yağış sırasında sularla birlikte gelen atıkların da ilk andan itibaren temizlenmeye başlandığı belirtildi. Belediye tarafından, yağmur sonrası menfez ve kanaletlerdeki detaylı temizlik çalışmalarımız devam etti.
Uşak’ta bilinen 3 deremiz var. En bilineni Dokuz Sele çayı. Burası DSİ tarafından da ıslah edildi. Yağışlar sırasında su Dokuz sele Çayının en üst seviyesine ulaştı. Neredeyse su yatağından taşıyordu. Dere dolu olduğu su tahliye olamıyor ve geri tepiyor. Su baskınlarına neden oluyor.
İşte bu taşkınların en çok yaşandığı yer de Halit Ziya Ortaokulu aralığı yani Hakkı Yağcı Caddesi’dir. Bu aralıktan gelen sular İsmetpaşa caddesini kaplamakta ve sel baskınına dönüşmektedir. İsmetpaşa caddesinin alt yapısında sorun yoktur.
. Ayrıca alt yapı ile ilgili sorunun olmamasının bir kanıtı da o yarım saat kadar hızlı yağan yağışın durmasıyla suların çok hızlı bir şekilde çekilmesidir. Eğer alt yapı yetersiz olsa o sular günlerce çekilmezdi.
Bizim suyu kısa sürede tahliye edecek hatlarımız mevcut, kanallarımız temiz. Yağmur sularının kanalizasyonlar bağlanması gibi olumsuz etkileri gidermek için arkadaşlarımız zaman zaman farklı çalışmalar yapıyor. Afetlere karşı tedbirli olmak vatandaşlarımızın ev sivil toplum kuruluşlarının ad görevlerindendir.
Uşak Belediyesi olarak Afet Müdürlüğümüz de kuruldu. Belediye olarak; afet öncesi, afet sırasında ve afet sonrası yapılacak işler için makro plan üzerinde bir yol haritası çizmeye çalışıyoruz.
Çarpık yapılaşma ve alt yapının eskimesi gibi olumsuz faktörler üzerinde de çalışıyoruz. Afet sonrasında vatandaşımınız mağdur olmaması içinde gerek belediyemiz, gerekse AFAD gibi kurumlarla gayret gösteriyoruz.
Afete uğrayan vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.
(SALİH KILINÇ / HABER)