Karaoba, Uşak’ta 2 hastanenin tek hastane haline geldiğini ve Uşaklıalrın mağdur olduğunu, hükmetin yakında doktorsuz hastaneler yapacağını  da ifade etti.

Uşak Güney Çevre Yolu 2026 yılına kaldı Uşak Güney Çevre Yolu 2026 yılına kaldı

Karaoba 1. Basamak sağlık hizmetlerinin standartlaşması için önerge verdi

TBMM Genel Kurulunda konuşan Karaoba; “Aile Sağlığı Birimi merkezleri binalarının tüm Türkiye'de standart hâle gelmesiyle ilgili vermiş olduğumuz önergeyle ilgili karşınızdayım. Birinci basamak sağlık tesisleri Sağlık Bakanlığı tarafından kamuya ait standart binalarda hizmet vermek zorundadır. Bu maddedeki değişiklik hem Sağlık Bakanlığı bütçesinin doğru kullanılması hem de standartlaşması anlamında çok önemlidir. Birçok aile sağlığı merkezi kirasını ödeyememekte, yakıt ve araç bakım giderlerini karşılayamamakta, odalar ısıtılamamakta, medikal sarf malzemeleri ve tıbbi teçhizat alınamamaktadır. Aile hekimlerinin zaman içerisinde asli görevlerinde çok ciddi değişiklikler yaşanmıştır. Tek hekim olarak asla verilmeyecek ve şartları belirlenmemiş sağlık raporları bile aile hekimine verdirilmeye başlanmıştır. Adli ve defin nöbetleri gibi Bakanlık tarafından başka şekilde çözümlenemeyen bütün sorunlar aile hekimine yüklenmiştir. Kamuoyunda "Ben hekimlerden her şeyi isteyebilirim ve hekim her istediğimi yapmak zorunda." algısı gelişmiş ve neredeyse her gün hekimlerimiz ve sağlık emekçilerimiz şiddete maruz kalmaya başlamıştır. Yetkililerin "Her şeyi yapacaklar. Yapmazlarsa şikâyet edin." gibi söylemleri halk ile hekimleri karşı karşıya getirmiş, şiddete altyapı oluşturmuştur. Aşırı iş yükü, özlük haklarının kayıpları, sağlıkta şiddet aile hekimlerinin gelirlerinin tedricen düşmesi, giderlerinin ciddi bir şekilde artması sağlık emekçilerinin belini bükmeye başlamıştır. Unutulmasın ki hekimler de insan, hekimler de bu ülkenin çok zor yetişen çocuklarıdır” dedi.

Karaoba; “2017'den bu yana ASM sayısı yüzde 5, ASM birim sayısı yüzde 10, iş yükü ise yüzde 32 olarak artırılmıştır. Bakın, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonunun 25 kalemde giderlerine baktığımızda en büyük gider kaleminin kira, ısınma ve bilgi sistem satın almasıyla ilgili olduğu görülür. Mevcut gider ödemeleri ve hak edişlerle bu giderleri karşılamak mümkün değildir. Bunlar göz önüne alındığında, ASM'lerimizin, başta deprem bölgeleri ve büyükşehirler olmak üzere standart edilmesi çok önemlidir. Ayrıca, ASM'lere ticarethane gözüyle bakılması nedeniyle faturalar normalden çok daha yüksek gelmektedir.

    İktidarın On İkinci Kalkınma Planında yer alan Sağlık Bakanlığı verilerinde 2022-2023 rakamlarına bakıldığında, gerçekten çok uzaklaşmış durumdadır. Yaşadığımız hekim göçü hızıyla açıklanan bu verilerin sağlık hizmetlerinin planlamasından uzak ve gerçekçi hedefleri içermediği görülmektedir.” İfadesini kullandı.

“Beni Türk hekimlerine emanet edin." noktasından "Giderlerse gitsinler." noktasına gelen bu sistem yetersizdir

Karaoba TBMM’de yapmış olduğu 5 dakikalık konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Tüm dünya, sağlık sistemini standart hâle getirdikçe, biz her şeyi rastgele yapmaya başladık; Sağlık Bakanlığı ana konusu olan sağlıkla, sağlıkçıyla ilgileneceğine betonla, inşaatla ilgilenmeye başladı. Şehrim Uşak'ta bile mevcut iki hastane yıkılarak, tek hastane getirilerek vatandaşlar mağdur hâle getirildi. Hak eden fakir fukaranın çocuğunu mülakatla eleyenlerin, emekliyi 5 bin TL'ye, asgari ücretliyi çaya, simide mahkûm edenlerin doktorsuz hastane yapmaları çok yakında olacaktır.

    Değerli arkadaşlar, Türkiye'nin her yerinden doktorların sayısıyla ilgili, yetersizliğiyle ilgili şikâyetler gelmektedir. Beni Türk hekimlerine emanet edin." noktasından "Giderlerse gitsinler." noktasına gelen bu sistem yüzünden acil servisler yetersiz, randevu imkânsız, sağlıkta şiddet tavan yapmış, doktorlarımızı ülkede tutmak imkânsız hâle gelmiştir. 2012'de iyi hal kâğıdına başvuran doktor sayısı 2023'te 40 kat artmıştır, Kadro açan Sağlık Bakanlığı 3 bin kadroya 813 hekim atayabilmiştir. Çözümü, emekli hekimleri göreve çağırmakta arayan Sağlık Bakanı bu gidişle Türkiye'nin 2'nci yüzyılına hekimsiz girmektedir. ASM'lerde 76 hasta bakan bir hekime toplamda 4,5 TL; hemşire başı ise 0,4 TL teşvik ödenmektedir. Çözümü emeklileri çağırmakta arayan Sağlık Bakanlığına buradan sesleniyorum, bir ironi yapmak istiyorum: Bu hızla sağlıkçılarımızı kaybederseniz elinde mızrak, önünde yapraklı hekimlerle muayene oluruz. Sağlıkçılar mutlaka hakkını alınmalıdır. “

CHP Uşak Milletvekili TBMM’de yaptığı konuşmada; “Bu hızla sağlıkçılarımızı kaybederseniz elinde mızrak, önünde yapraklı hekimlerle muayene oluruz” dedi.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK