“Küçük Kral Antimon Kurşun Madencilik Metal Trioksit Hurda Metal san. Tic. Ltd. Şti” Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı ve Murat Dağı’nın girişinde bulunan Uğurluca Köyü’nde 10 yılı aşkın antimon madeni çıkarıyor. Şirket, şimdi maden alanını 400 dönüm daha genişletmek istiyor. Şirketin genişletmek istediği alan Uğurluca köyü yerleşim alanına 675 metre kadar yaklaşıyor. Sobe Alanı’nı yok ediyor ve Murat Dağı Kayak Merkezi’ne kadar uzanıyor. Ayrıca Murat Dağı termal tesisleri ve kafeteryasının bulunduğu tepeden bakıldığında üç yanı kazılmış devasa çukurlarla çok çirkin bir manzara konukları bekliyor.
Uğurluca köyü Muhtarı Hüseyin Kahraman, köy olarak maden sahasının genişlemesine karşı olduklarını, eğer şirket genişleme izni alırsa şimdi de içme suyu bulamayacaklarını ve madenin genişlemesini istemediklerini kaydetti.
Uşak Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, kuraklık tehlikesine dikkat çekerek dağda yapılacak her türlü madencilik faaliyetinin başta Gediz ilçesi köyleri, Uşak ve Ege Bölgesini tamamen susuz bırakacağına dikkat çekti.
Ege Bölgesi susuz kalacak ve güzelim dağ yok olacak
Uğurluca köyü sınırları içerisinde 10 yılı aşkın zamandır antimon madeni çıkaran “Küçük Kral Antimon Kurşun Madencilik Metal Trioksit Hurda Metal San. Tic. Ltd. Şti” 400 dönüm genişleyebilmek için yeni bir ÇED raporu hazırlayarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sundu.
Rapor, tarafların 6 Ağustos günü bakanlık, İnceleme ve Denetleme Kurulu (İDK) tarafından incelenecek. İnceleme sırasında taraflarının temsilcilerinin de dinleneceği öğrenildi.
“Genişlerlerse köyümüz susuz kalacak”
Uğurluca köyü Muhtarı Hüseyin Kahraman, maden yüzünden köylerinin merasının tamamen mahvolduğunu belirtti. Kahraman, “Köyümüzün üzerinde bu antimon madeni 10 yıldır işletiliyor. Şimdi genişleyerek köyümüze 500 metreye kadar genişlemek istiyor.
Bizim Sobe Alanı dediğimiz 3-4 futbol sahası büyüklüğünde yemyeşil meralık bir alanımız var. Buradan bizim köyün içme suyu geçiyor. Genişlerlerse biz susuz kalırız. Birde köyümüze 500 metreye kadar gelecekler. O zaman bizim içme suyu hattımız bu hafriyatların altında kalıyor. Ayrıca tarlalarımız bahçelerimiz var. Onlarda yok olacak.
Biz Uğurluca köyü olarak son 3 yılda bu şirkete genişlemesini istemediğimizi belirttik ve ÇED toplantılarında bilgilendirme istemediğimizi de söyleyerek toplantıları yaptırmadık. Şimdi yeni bir ÇED raporu hazırlayıp bakanlığa başvurmuşlar. Bize hayvan otlatacak alan kalmadı. Bu maden bizim köye çok zararı olacaktır. Biz kesinlikle bu genişletmeyi istemiyoruz” dedi.
“Bir şirketin rantı uğruna tüm Ege Bölgesi susuz bırakılmaz”
Çevreye vereceği büyük zarar yüzünden uzun yıllardır Murat Dağı’nda altın çıkarılmasına karşı başarılı bir şekilde mücadele veren Uşak Murat Dağı Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, bir şirketin rantı uğruna Ege Bölgesi’nde yaklaşık 15 milyon insanın susuz bırakılmasının düşünülemeyeceğini belirtti.
Öz Akcura, “Ülkemiz yarı kurak bir iklim kuşağında yer almaktadır. Onun için bir damla suya bile ihtiyacımız vardır. Maden şirketinin rantı uğruna yaklaşık 15 milyon insanın içme ve tarımsal su ihtiyacını karşılayan Murat Dağı’nın katledilmesine göz yumamayız.
Platform olarak sonuna kadar Uğurluca köylülerinin yanındayız. Altın madeninin Murat Dağı’ndan defalarca kovduk.
Bu antimoncu şirketi de üç kez kovduk. Yine kovacağız. Murat Dağı halkındır. Kimseye dokundurtmayız” ifadesini kullandı.