Deprem, doğanın bize hatırlattığı en sert gerçeklerden biri. Depremler ülkesi Türkiye'de yaşamak, hepimiz için bir gerçek.

Ne kadar güvende olduğumuz ise sürekli sorgulamamız gereken bir durum. Son birkaç gündür, yaşadığımız ilimizde de hafif şiddetli depremler kaydedilmeye başlandı. Bu durum, bizleri endişelendirdi.

Ayın 27'sinde Ulubey ilçemizde arka arkaya iki deprem meydana geldi. İlki sabah 09:26'da, ikincisi ise öğleden sonra 14:28'de kaydedildi. Depremlerden biri 1.4, diğeri ise 0.7 büyüklüğündeydi. Her iki deprem de küçük ölçekli olduğundan dolayı herhangi bir hasara ya da can kaybına yol açmadı. Bu durumun hafif atlatılmış olması bir nebze rahatlatıcı olsa da, akıllarda birçok soru işareti bırakıyor. Üç gün içinde arka arkaya depremlerin olması, gelecekte daha büyük bir depremin habercisi olabilir mi?

Bu soruların cevabını aramak önemli. Konu hakkında bilgi edinmek ve yetkililerin açıklamalarını beklemek gerekliliği ortada. Tam da bu noktada, Yeşil Sivaslı İnternet Gazetesi Muhabirlerimiz Salih Kılınç ve Ece Yıldırım'ın sunduğu "3-2-1 Kayıt" programında, İMO Uşak Şube Başkanı Ümit Alp’e yönelttikleri önemli bir soru aklıma geldi:

“Uşak depreme hazır bir şehir mi?”

Programda Uşak depreme hazır bir şehir mi? Sorusunu cevaplayan Ümit alp, detayları bilgilerini paylaştı.

Alp, “Şehrimizle ilgili fay hatlarını düşündüğümüzde, yöremizi en çok etkileyen ve enerjisini aktaran fay hattının Gediz’den geçen Simav fay zonu olduğunu biliyoruz. Simav’dan başlayıp, Gediz Merkez civarından geçip, Muratdağı’nın üzerinden Banaz Hatıplar köyüne doğru inen bir hat. Bu hat üzerinde her 150 yıl içerisinde 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı her zaman müsaittir. Kırılmayan hatları var, kırılması bekleniyor. Gediz Nehri boyunca başlayıp, Salihli ovasının bir kısmı, oradan Alaşehir hattından Sarayköye’e doğru giden bir fay zonu daha var. Bu fay zonunun her an deprem oluşturma olasılığı yüksek. Ve şehrimizi etkileme şansı en yüksek bölgelerden biri. Bir diğeri zaman zaman küçük depremlerin olduğu ve büyük bir deprem beklenen Çivril ve Baklan bölgesi arasındaki Bozkurt ilçesi de olabilir, o alandaki depremler Uşak’ı etkilemesi beklenen depremlerdir. Sandıklı Dinar hattı da Uşak’ı etkiliyor. Şehrimizin etrafında kırıklı fayların olması sebebiyle her zaman her an her noktada deprem olması yüksek. Hatta olmayacak bir yer diye düşündüğünüz yerlerde bile olma ihtimali yüksek. Çünkü fayların hepsini biz tespit etmiş değiliz. Biz son 200 yıldır veri üreten fayları işaretlemiş durumdayız. 200, 300 yıldır deprem üretmeyen, yazılı evraklara girmemiş faylardan da deprem beklenebilir.” Dedi.

Peki Siz Hazırlıklımısınız?

Sağlıcakla Kalın.