Yeşilsivaslı gazetesi muhabiri Ece Yıldırım’ın hazırlayıp sunduğu ve Yeşilsivaslı gazetesi muhabiri Salih Kılınç’ın yorumlarda bulunduğu 3.2.1 Kayıt programının 4. Bölüm konuğu İMO Uşak Şube Başkanı Ümit Alp oldu.

Ümit Alp (2)-1

Program konuğu Alp, Uşak’ı doğrudan etkileyen bir fay hattı bulunmadığını ancak, komşu illerde aktif deprem üreten fay hatlarının Uşak için tehlikeli olabileceğini belirtti ve tehlikeli fay hatları arasında Sandıklı – Dinar hattından söz etti. Alp, 10 Temmuz Çarşamba günü yayınlanan programda Sandıklı – Dinar hattında ki tehlikeye dikkat çekmesinin ardından yaklaşık 8 saat sonra Afyonkarahisar’da deprem meydana geldi. 11 Temmuz Perşembe günü saat: 06.24’te merkez üssü kent merkezi Ataköy Mahallesi olan 4,4 büyüklüğünde meydana gelen deprem yaklaşık 10 saniye sürdü. Deprem sonrası vatandaşlar kendilerini sokağa attı.

Ümit Alp’in Uşak’ın civarında deprem üretebilecek fay hatlarından bahsetmesi konunun önemini tekrar gündeme getirdi.

Ümit Alp (3)

Uşak depreme hazır bir şehir mi?

Programda Uşak depreme hazır bir şehir mi? Sorusunu cevaplayan Ümit alp, detayları bilgilerini paylaştı.

104 Samsung çalışanı gözaltına alındı.! 104 Samsung çalışanı gözaltına alındı.!

Alp, “Şehrimizle ilgili fay hatlarını düşündüğümüzde, yöremizi en çok etkileyen ve enerjisini aktaran fay hattının Gediz’den geçen Simav fay zonu olduğunu biliyoruz. Simav’dan başlayıp, Gediz Merkez civarından geçip, Muratdağı’nın üzerinden Banaz Hatıplar köyüne doğru inen bir hat. Bu hat üzerinde her 150 yıl içerisinde 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı her zaman müsaittir. Kırılmayan hatları var, kırılması bekleniyor. Gediz Nehri boyunca başlayıp, Salihli ovasının bir kısmı, oradan Alaşehir hattından Sarayköye’e doğru giden bir fay zonu daha var. Bu fay zonunun her an deprem oluşturma olasılığı yüksek. Ve şehrimizi etkileme şansı en yüksek bölgelerden biri. Bir diğeri zaman zaman küçük depremlerin olduğu ve büyük bir deprem beklenen Çivril ve Baklan bölgesi arasındaki Bozkurt ilçesi de olabilir, o alandaki depremler Uşak’ı etkilemesi beklenen depremlerdir. Sandıklı Dinar hattı da Uşak’ı etkiliyor. Şehrimizin etrafında kırıklı fayların olması sebebiyle her zaman her an her noktada deprem olması yüksek. Hatta olmayacak bir yer diye düşündüğünüz yerlerde bile olma ihtimali yüksek. Çünkü fayların hepsini biz tespit etmiş değiliz. Biz son 200 yıldır veri üreten fayları işaretlemiş durumdayız. 200, 300 yıldır deprem üretmeyen, yazılı evraklara girmemiş faylardan da deprem beklenebilir.”

3.2.1 Kayıt programının 10 Temmuz Çarşamba günü deprem konusunu işlemesi ve hemen ardından yaklaşık 8 saat sonra Afyonkarahisar’da deprem meydana gelmesi, deprem konusunun her zaman güncelliğini koruması gereken ve hayati bir durum olduğunu tekrar gözler önüne serdi.

Muhabir: Ece Yıldırım