Milli Savunma Bakanlığı 2024 yılı bütçe görüşmeleri sırasında bir konuşma yapan AK Parti Uşak milletvekili İsmail Güneş ev HEDEP milletvekilleri arasında Türk-Kürt tartışması yaşandı.

Güneş, “Kırk yıldır bizi uğraştıran bir terör örgütü var, PKK terör örgütü. Peki bu terör örgütünü kim kurmuştur arkadaşlar? Bakıyorsunuz, normalde Kürtlerle alakası olmayan, işte nerede illegal ve Türkiye düşmanı olan varsa bunlar tarafından kurulmuş bir örgüttür. Bu örgütün temel amacı nedir arkadaşlar? Bu örgütün temel amacı ileride İsrail'in bu bölgeye hâkim olabilmesi için onlara alan açmaktır. Diğer taraftan da Kürt gençlerini kandırıyorlar "İleride size biz burada ülke kuracağız." diyorlar. Amerika'nın oynadığı oyunlarda PKK terör örgütü zaten onlar tarafından desteklenen bir örgüt, onların hedefi yönünde yürümekte ve Türkiye'yi bölmek için elinden gelen gayreti göstermekte.

Biz şunu söylemek istiyoruz: Türk gençlerini ilk başta kandıramayan terör örgütleri maalesef ilk zamanlar Kürt halkını, Kürt çocuklarını, Kürt kadınlarını, Kürt erkeklerini öldürmüştür, vahşice öldürmüştür ve dolayısıyla da orada hâkimiyetini sağlamak için elinden geleni yapmıştır arkadaşlar. Dolayısıyla da diğer anlamda "Kürt sorunu Türkiye'de var mıdır?" derseniz, Kürtlerin sorunu vardır arkadaşlar ama Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı olan bir Kürt ile bir Türk'e karşı herhangi bir ayrımcılık var mıdır yani gelemediği bir makam var mıdır, satın alamadığı bir yer var mıdır, gidemediği bir yer var mıdır? Dolayısıyla bugün cumhurbaşkanı da olabilir başbakan da olur genelkurmay başkanı da olabilir arkadaşlar” dedi.

Bunun üzerine HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit araya girerek “Biz gidemiyoruz. Şu an yurt dışına gitmek istiyoruz ama gidemiyoruz” dedi. Tartışmalar tutanaklara şöyle yansıdı:

ORHAN YEGİN (Ankara) - O Kürt olduğunuz için değil, ondan değil.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Geçmiş dönemde Türkiye'de bazı olumsuzluklar yaşandı. Bu sadece Kürt kardeşlerimizle mi yaşandı? Demokrasinin tam oturmadığı dönemlerde aynı şekilde batıda da oldu.

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Yirmi senedir iktidardasınız, oturtamadınız demokrasiyi.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Geçmiş dönemlerde isimleri değiştirilen yerler sadece doğuda mı oldu, batıda da oldu arkadaşlar.

GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT (Van) - Kayyumlar nerelere atanıyor? Kayyumlar nerelere atanıyor?

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Dolayısıyla da ben şunu ifade etmek istiyorum: Kürtler için herhangi bir geleceği olmayan, Kürt halkına cefadan başka bir şey getirmeyen bu terör örgütlerinin değirmenlerine asla su taşımayalım arkadaşlar.

Şimdi, Amerika bu bölgede ne yapmak istiyor? İşte, Suriye'yi böldü, Irak'ı böldü, arkasından bizi bölecek. Niye bunu bölüyor? Burada güçlü devlet olsun istemiyor arkadaşlar, güçlü devlet olsun istemiyor.

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Sizin bir öz güven sorununuz var! Ya bu ülke bölünmez. Sizin öz güven sorununuz var.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Bizim öz güven sorunumuz yok.

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Aklınız fikriniz bölmek. Bütün toplumu böldünüz, perperişan ettiniz hâlâ bölmek...

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Sayın Temelli, lütfen...

İSMİL GÜNEŞ (Uşak) - 2014 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız çözüm sürecini başlattığında çözüm sürecini başlattığında gerekli adımları atamayan, gerekli cesareti gösteremeyen, "Silahlar dursun." diyemeyen ve aynı zamanda PKK'ya karşı baş kaldıramayanların burada laf edecek bir kelimeleri dahi yoktur arkadaşlar, bir kelimeleri dahi yoktur. Diğer taraftan, ben şunu soruyorum: Bugün HDP ne niçin vardır arkadaşlar, HDP niçin vardır? Türkiye'nin geleceğine dair, Türkiye'nin yarınlarına dair, Türkiye'nin bağımsızlığına dair ve gelişmesine dair HDP'nin herhangi bir politikası var mıdır arkadaşlar?

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - HEDEP, HEDEP...

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - HEDEP'in bir politikası var mıdır arkadaşlar?

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Vardır, sizden daha çok.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Yoktur arkadaşlar.

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Sizden daha çok var. Sadece sermayeyi önemsiyorsunuz. Ne işçiyi düşünüyorsunuz ne köylüyü düşünüyorsunuz ne esnafı düşünüyorsunuz, aklınız fikriniz...

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - HEDEP'in sadece bir tek bir tek amacı vardır arkadaşlar, burada ne yapıyor HEDEP'liler? Terör örgütlerinin terör olaylarına meşruiyet kazandırmak adına siyaset yapıyorlar arkadaşlar. Niye mi yapıyorlar arkadaşlar? Ben size şunu söyleyeyim, burada gerçekten de şöyle yapıyorlar: "Türkiye Cumhuriyeti Kürtlere karşı savaş yapıyor." diyorlar, olmayan bir şeyi iddia ediyorlar ve diğer taraftan diyorlar ki: "Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlere asimilasyon yaptı." Niçin bunu yapıyorlar? İşte o terör örgütlerinin değirmenine su taşımak için yapıyorlar arkadaşlar. Diğer taraftan, ne diyorlar arkadaşlar? Geçen gün bir arkadaş söyledi, gerçekten de kanım dondu "Türk askeri ormanı yakıyor." diyorlar arkadaşlar. Türk askeri şimdiye kadar ülkemizi koruduğu gibi, aynı zamanda ormanlarımızı da milli değerlerimizi de korumuştur.

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Soruşturma açılmış.

GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT (Van) - Soruşturma var.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Ne diyorlar arkadaşlar? "Türk askeri kimyasal silah kullanıyor." diyorlar arkadaşlar. Yalanda bu kadar ileri gidiyorlar ve göz yaşartıcı gazları kimyasal silah olarak...

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Kimyasalmış, evet. Okudum, hiç dinlemiyorsunuz, hep suçluyorsunuz!

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Siz kimyasal silahın ne demek olduğunu bilmiyorsunuz arkadaşlar.

Uşak’ta Gaziler Günü Anma Programı Düzenlendi Uşak’ta Gaziler Günü Anma Programı Düzenlendi

GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT (Van) - Kimyasaldır, evet.

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Değerli milletvekilleri, değerli arkadaşlar; lütfen, sükûneti tesis edelim.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Dolayısıyla da siz Türkiye'nin geleceği için, birliği için, beraberliği için ve Kürt kardeşlerimizin de geleceği için herhangi bir politika yapmıyorsunuz.

GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT (Van) - Bizim politikalarımızı takip edin Sayın Güneş.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Bilinçli veya bilinçsiz sizin yaptığınız politika terör örgütlerine yarıyor ve diğer taraftan da onların ağababaları olan Amerikalılara yarıyor, Avrupa devletlerine yarıyor arkadaşlar. Dolayısıyla da bu politikalardan vazgeçmeniz lazım. Kardeşim, siz bu politikaları bırakın, PKK'ya karşı dik durun, o zaman "Bizim ana dilde eğitim problemimiz var. Şu alanda bizim problemimiz var." deyin, biz bunların hepsini çözeriz. Ama biz diyoruz ki arkadaşlar: Burada...

GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT (Van) - Şimdi niye çözmüyorsunuz?

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Sen çöz önce, gerisini sonra konuş. Şimdi niye çözmüyorsunuz?

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Biz şimdiye kadar Kürt kardeşlerimizin sorunlarının pek çoğunu çözdük ama Türkiye Cumhuriyeti devletinin üniter yapısı içinde, bizim "Türk milleti" olarak tanımladığımız milletin içinde Kürtler de vardır, Türkler de vardır, Çerkezler de vardır, Araplar da vardır ama burada üniter yapıyı korumak adına tabii ki eğitim dilinin bir olması lazım, insanların anlaşması lazım. Bunun sonu nereye varacak arkadaşlar? Arap kardeşlerimiz var, onlar kendileri ayrı dilde mi eğitim yapacaklar?

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Yapıyorlar, yapıyorlar.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Ama biz ne yaparız? Biz size seçmeli ders olarak bunu verdik.

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Lütfettin!

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Sayın Güneş, bir saniye, ilave süre vereceğim.

HEDEP Grubu, sizde böyle bir üslup yoktu ya! Ne oldu bugün, anlayamıyorum, hiç böyle laf atmazdınız siz.

GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT (Van) - Çok tahrik edici konuşuyor Sayın Başkan.

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Bir saniye...

Peki "Biraz hareketlendirelim." dediniz, tamam, anlıyorum.

Sayın Güneş, herkese bir dakika ek süre verdik, sizin sözünüzü böldük.

Size iki dakika ek süre veriyorum.

Buyurun, toparlayın.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Değerli Başkanım, tabii ki ben üzülüyorum yani binlerce insanımız bu ülkede -Kürt olsun, Türk olsun- ölmüş. Niçin ölmüş? Birilerinin idealleri için ölmüş, terör örgütlerinin idealleri için ölmüş; Amerika'nın bu bölgedeki yapıcı operasyonları için ölmüş arkadaşlar ve dolayısıyla da bunlardan vazgeçmemiz lazım. Sizin şunu demeniz lazım kardeşim: "Bizim terör örgütleriyle alakamız yok, biz onlara karşıyız." "Silahlar bırakılsın." diyorsunuz ya hadi mertseniz, hadi yiğitseniz "PKK silahları bıraksın, bu bir terör örgütüdür." diyebiliyor musunuz kardeşim, diyebiliyor musunuz? Bunu dediğiniz zaman kardeşim, gelin, o zaman ne isterseniz isteyin Allah aşkına.

Arkadaşlar, biz şundan yanayız: Biz demokrasiden yanayız, insan haklarından yanayız, kardeşlikten yanayız. Biz Kürtlerle beraber bin yıldan fazla burada yaşamışız; kız almışız, kız vermişiz, hangimiz Kürt, hangimiz Türk; belli bile değil ve bizim için bunun bir önemi de yok, etnik kökenin de bir önemi yok. Dolayısıyla arkadaşlar, bugün ben bakıyorum Kürtlerin hakkını kim savunuyor, biliyor musunuz? (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Sayın Güneş, ek süre veriyorum.

Toparlayın lütfen, yeni bir tartışmaya sebep vermeyelim.

Buyurun.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Kürtlerin haklarını kim savunduğunu iddia ediyor? Kendisi Kürt olmayan, Kürtçe bilmeyen, Kürtlerin nasıl yaşadığını bilmeyen, o coğrafyada yaşamamış ve tamamen ayrı dünyaların insanları Kürtlerin hakkını savunduğunu iddia ediyor arkadaşlar; ne garip bir durum arkadaşlar, ne garip bir durum!

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Irkçısın işte, ırkçısın! Siyaset anlayışınız bu!

Herkesin hakkını savunuyoruz, savunmaya da devam edeceğiz.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Kürtler aciz insanlar mı ki size bu savunma hakkını versin arkadaşlar?

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Irkçısınız siz!

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Biz ırkçı falan değiliz arkadaşlar.

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Sayın Güneş ırkçı değildir Sayın Temelli. Lütfen...

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Ben şunu söyleyeyim: Bundan diyelim ki yüz yıl önce Araplar aynı oyuna geldi, bundan yüz yıl önce Ermeniler aynı oyuna geldi. Şimdi Ermenistan bizim bir parçamızdı dolayısıyla da -Ermeniler için- İzmir de onlarındı, İstanbul da onlarındı, Antalya da onlarındı bugün Kürtlerin olduğu gibi. Ne yaptılar? "Biz ayrı bir devlet kuracağız ve o bölgede kalacağız." dediler. Şimdi Ermenistan'ı kim takar kardeşim, kim takar? Bu milletin bir unsuru olmak lazım, bu coğrafyayı daha çok büyütmek lazım. Emperyalistlere karşıysanız, karşı olduğunuzu iddia ediyorsanız bunlara geçit vermeyin arkadaşlar.

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Karşıyız tabii.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Siz emperyalistlere karşıymış gibi davranıp emperyalistlerin değirmenine su taşıyan insanlarsınız.

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Çoğulculuktan bihabersiniz, biz solcuyuz. Emperyalistlerle iş birliği yapanlar düşünsün!

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Sizin kendinizle yüzleşmeniz lazım.

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Antiemperyalist olman için antikapitalist olman lazım.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Değerli Bakanım, gerçekten de son yıllarda bu savunma sanayisinde yerleşme, millîleşme Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bize gurur veriyor. Zaten elinde silah olmadan bile düşmana karşı dik durabilen Türk Silahlı Kuvvetlerimiz bu teknikle, teçhizatla gerçekten de daha güçlü; düşmana korku salmakta, dostlarına da güven vermektedir diyorum. “

SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK