Uşak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne başvuran : SOYAP Madencilik San. ve Tic. A.Ş., Banaz ilçesine bağlı Bahadır köyünde bulunan ve dünyanın en yaşlı karaçamı kabul edilen anıt ağaç ve Tepedelen suyunun çıktığı bölgede, en zararlı kabul edilen 4. Sınıf ağır metal madeni çıkarabilmek için başvuruda bulundu.
Uşak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünden rahatlatan karar
Uşak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü web sayfasında 12 Kasım tarihinde yayımlanan açıklamada, ise maden aranmak istenen yerin anıt ağaca zarar verebileceği ve Banaz İlçesi içme suyu ihtiyacının tamamına yakınını karşılayan kaynakların membalandığı, Murat Dağı bölgesinde yer alması” nedeniyle şirketin ÇED hazırlaması gerektiği yönünde rapor verdi..
İşte Uşak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün o kararı:
“Uşak ili, Banaz ilçesi, Bahadır Köyü sınırlarında 201200919 ruhsat numaralı sahada SOYAP Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan "IV. Grup Yeraltı Maden Ocağı ve Kırma Eleme-Ayırma Tesisi" projesi faaliyeti için hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası Müdürlüğümüzce değerlendirilmiştir.
Söz konusu alanda Yeraltı Maden Ocağı faaliyetinin 4 adet galeri de yapılacağı, Uşak Merkez İlçe ve Banaz İlçesi içme suyu ihtiyacının tamamına yakınını karşılayan kaynakların membalandığı, Murat Dağı bölgesinde yer alması ve planlanan galerilerden birisinin Tepedelen anıt ağacına olan mesafesinden dolayı çevresel etkilerinin daha kapsamlı değerlendirilmesi amacıyla bu proje ile ilgili "ÇED Gereklidir Kararı" verilmesi uygun mütalaa edilmiştir. 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 7.(b)Maddesi gereği ÇED Raporu hazırlanarak Bakanlığımıza başvuru yapılması gerekmektedir.
İlanen duyurulur.”
Dünyanın en yaşlı karaçamı olarak tescil edildi
Banaz İlçesi Bahadır Köyü Tepedelen mevkiinde bulunan ve dünyanın en yaşlı karaçamı ilan edilen ağacın boyu 11 metre, çapı 3.05 metre, çevresi 9.60 metredir. Yaşı 500-1000 yıl arası olarak tahmin edilmekte ve kapladığı alan 380 meterkare olarak ölçüldü.
Yedi kişinin kolları ile ancak gövdesini sarabildiği çam ağacı Orman Bakanlığınca “Anıt Ağaç” olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.
Bahadır Köyü, Tepedelen mevkiinin 2 kilometre üst tarafında yamacın zirvesinde (1870 metre) bulunan 500-1000 yıl olduğu hesaplanan, dünyanın en yaşlı karaçamı olarak kayda geçen “Anıt Ağaç” doğa harikalarımızdandır.
Tepedelen suyu ve Tanrıça Kibele’nin sarayı da maden sahasında
Bahadır köyünün su ihtiyacını karşılayan Tepedelen suyu da maden aranmak istenen bölgede yer almakta. Uşak İl Özel İdaresi, 2008 yılında bu suyun şişelenerek satılması için ihale açmış, bunu duyan köylüler, Uşak İl Genel Meclisi’ni basmış ve valilik önünde sularını vermemek için eylem yapmışlardı.
Kybele, Anadolu kökenli bir tanrıça olup tarihöncesi dönemden beridir tapınım görmektedir (Işık 1999: 15). Kültepe tabletlerinde “Kubaba”, Lydia’da “Kybebe”, Phrygia’da “Kybele” olarak geçen ana tanrıça Mezopotamya ve Akdeniz coğrafyasında çeşitli adlarla anılmıştır (Rohde 1937: 229; Kınal 1981: 238). Kybele’nin pek çok sıfatı olmasına karşın en yaygın olanı Dindymene’dir (Ramsay 1890: 227). Dindymene anlam olarak Dindymos dağının (Murat Dağı) tanrıçası demektir.
Kybele’nin en önemli merkezidir. Bu kenti rahip-krallar yönetmektedir (Erhat 2007: 183-186)
Batı Anadolu’da, Murat Dağı (Dindymos) çevresinde yer alan antik kentlerin Kybele’ye ve onun kutsallığına önem verdikleri çeşitli buluntularla desteklenmiştir.
Phrygia’da Dindymos dağına yakın olan çeşitli kentler Kybele tasvirli sikke basmıştır.
Yani Ana Tanrıça Kibele’nin sarayı Murat Dağı’ndadır. Dünyada ilk toplu sünnete töreninin Murat Dağı’nda yapıldığı başta Strabon olmak üzere çeşitli tarihçiler tarafından rivayet edilmiştir.
Yani, SOYAP Madencilik San. ve Tic. A.Ş’nin maden arama sahası aynı zamanda çok önemli arkeolojik kalıntıların bulunabileceği bir bölgedir.
Uşak ve Banaz ilçemiz ve Murat dağı köylüleri, el ele verip bu eşsiz doğal güzellik ve çok önemli arkeolojik buluntuların olabileceği bölgeyi korumalı ve şirketin ÇED raporu almasını engellemelidir.